*hidangan untuk sepuluh orang..:)
2 bungkus mee kuning
minyak masak untuk menumis
ayam }
daging } ikut suka hati nak banyak mana
kerang}10 biji fishball}belah 2
2 keping fishcake}hiris nipis
santan satu kotak
2 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu besar rempah kari daging
5 ulas bawang merah * 5 ulas bawang putih* {kisar ketiga2 bahan *
1 inci halia*
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
daun kari
4 biji ubi kentang } sebiji dipotong 8
~bahan yang nak ditabur atas mee tu..
taugeh
daun sup}dihiris nipis
daun bawang}dihiris nipis
bawang goreng
sawi} celur
telur rebus
limau kasturi}
cili besar/cili yang kecik2}dihiri nipis (pilih la mana yang suka)
cara-caranya..
1)celur mee.jangan sampai kembang sangat.
2)panaskan minyak masak dalam periuk dan tumis daun kari dulu.
kemudian masuk kan kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang
3)masuk kan pulak bawang merah,bawang putih,dan halia yang telah dikisar
sampai agak2 dah kekuning tu masuk kan pulak rempah daging dan rempah
ikan dan 1 cawan air.
4)masuk kan pulak ayam,daging,kerang,fishcake,fishball dan ibu kentang..
5)kacau2 sampai sebati dan bubuh air dalam 5 -6 cawan.
kalau pekat sangat bubuh la lebih sikit air.
6)bubuh garam.agak2 ye garamnya..tunggu sampai mendidih.
7)dah mendidih tutup api dan masukkan santan.kacau2 dan tutup periuk tu..
nak makan masuk kan mee dulu.lepas tu bubuh la bahan2 yang nak ditabur atas mee tu..cedok kuah dan makan sampai kenyang!heheh..
dalam resepi ni tak de udang sebab aku tak suka udang
bubuh dalam mee kari.tak syok!tapi ramai yang buat bubuh udang..
***kalau tak makan kerang.tak payah bubuh kerang,tak makan daging jangan bubuh daging.tak makan ayam jangan bubuh ayam.ikut suka la nak bubuh apa..hehehh
No comments:
Post a Comment