Saturday, September 25, 2010

HePi

SaLam...
aku tdo semlm lebey kurang kul 11 lebey....
tbe2...dlm kul 1.05pg, hp ku berbunyi...
sum1 i <3 kol...dlm rs annoying sbb tido terganggu..bley lak aku senyum..ape kes cik mat nih nk grg daging mlm2...mesti kes kebulur beno...huhuh
walaupon aku nih bknlaa pemakan daging lembu..(bkn sbb die tuhan aku k..)bcoz of allergic...(gatal2 pas mkn)tp...slalu tgk laa akak2 ipar kt dapo masak cmmn..so..bleh laa gtau die resepi daging grg...2 pon yg paling simple punye resepi...anyway..gud luck!

ok..nih i nk share resepi grg daging...bley jugak gantikan dgn aym...bley masukkn sayur2 laen yg mgkin digemari...slmt mencuba!!

  • 200-300gm daging mentah
  • serbuk garam dan serbuk kunyit (kunyit hidup pun boleh)
  • minyak masak
  • bawang merah 2-3 biji dimayam
  • bawang putih 1 biji dimayam
  • bawang besar (kulit kuning/oren) 1 biji dimayam bulat
  • lada merah 1 biji (atau cilipadi beberapa biji jika hendak lagi pedas) dihiris serong
  • optional: kacang panjang yg telah dipotong atau kicap manis cap kipas udang

  1. hiris daging (ikut kebiasaan masing2, jgn terlalu nipis atau terlalu tebal)
  2. perap hirisan daging dgn garam dan kunyit secukup rasa sekurang2nya 20 minit
  3. panaskan kuali tanpa minyak untuk beberapa saat dan kemudian masukkan daging perap ke dlm kuali. 'goreng' daging tanpa minyak untuk mengeringkan air daging dan supaya daging 'masak'
  4. apabila air daging kering, masukkan minyak masak dan goreng seperti biasa
  5. apabila warna daging berubah dari warna yg pudar kpd warna yg gelap seperti hendak garing, masukkan bawang merah dan bawang putih yg dimayam tadi. goreng hingga layu. kemudian, masukkan hirisan bawang besar dan lada. gaul rata dan goreng sehingga semuanya garing
  6. apabila semua garing, lauk sudah siap. hidang dgn nasi panas atau makan dgn roti. cicah dgn budu dan makan dgn nasi panas lagi sedap yum yum
  7. variasi lauk ini #1: tambah kacang panjang yg dipotong ketika menggoreng, sebelum dihidang. ada org masukkan carrot, bunga kobis ataupun kobis
  8. variasi lauk ini #2: sebelum selesai menggoreng, masukkan kicap manis cap kipas udang dan gaul rata. variasi ini menjadikan lauk ini menjadi daging goreng kicap

    p/s: cara nk elak daging liat? (diz 1 4get 2 tell him..huhuh sori) goreng daging tanpa minyak dlu...means masukkan air la...bg air kering..bru masukkan minyak n goreng dgn rencah2.. (bwg.kunyit, etc la...)

2 comments:

rosli009 said...

tested, superb.. hehehe.. pandai ngjor erk... hehehe.. tp nsb yang menggoreng tu pandai... hahaha

Unknown said...

eleh..puji2 kite..pas2 puji diri sndrii gak..xmalu!! hahaha..tgkla air tgn sape ok...syg mmg pndai masak..muahahah :P