Saturday, December 31, 2011

Wishlist 2012

Assalamualaikum..

Hari nih dah last 2011.. ALhamdulillah.. diberi pelbagai nikmat hidup, nikmat iman, nikmat kesihatan, dan macam2 lagi..syukur sangat2. Untuk 2012 yang akan menjelma esok, hanya mengharapkan...

1- Jadi isteri solehah
2-G honeymoon somewhere..
3 - Dapat jadi guru cemerlang
4- Bersabar
5- Minum air banyak2

Friday, December 30, 2011

Posting


Assalamualaikum.

Bahagianye rasa. ALhamdulillah.. Bangun pagi2 dah bace berita menarik dalam Berita Harian. Moga segala urusan kami dipermudahkan.. AMin.. Moga aku lulus temuduga SPP. MOga aku dan kawan2 2400 orang lulus dan dipostingkan. AMin..


Wednesday, December 28, 2011

Detik Berlalu

Assalamualaikum..

Tak sampai 4 hari lagi, 2012 akan menjengah. Tak sangka 2011 mencoretkan pelbagai kenangan manis masam kelat dalam hidup aku. Anyway..bila aku dok belek entry2 aku pada tahun lepas, (WishList 2011) alhamdulillah.. banyak perkara yang aku dah capai.. dah beli set bilik tidur, simpan wit skit2 untuk posting, n KAWEN. walaupon kawen xde dalam senarai. rajin, berdisiplin dan sabar, alhamdulillahl... dah ade perubahan dan betul2 teruji especially semasa dok kat umah sewa dulu.. dan berjaya aku improve.. cuma tang berjimat cermat aku kena pertingkatkan lagi..

My hubby pernah cakap nak bawa aku g honeymoon somewhere. But tak dapat ditunaikan, sebab nak savings untuk digunakan waktu aku posting nanti.. thanks dear. Tak kisahlah lambat sket. InsyaAllah.. ada rezeki, sampailah kita kat mane2..

Untuk wishlist 2o12, aku berharap..
1- Jadi isteri solehah
2-G honeymoon somewhere..
3 - Dapat jadi guru cemerlang
4- Bersabar

p/s: banyak tol iklan kat shoutmix.. :(

Friday, December 23, 2011

Ada hikmahNya..

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, 21 Disember 2011 dah dilalui. Walau macam2 berlaku.Disuruh keluar dari bilik temuduga, dibenarkan masuk balik, tak dapat jawab apa yang ditanya, diprovokasi.. but.. apa yang aku belajar,apa yang aku dapat adalah i got new experience. Walau jawapan dah ada dalam otak, tapi tak dapat dikeluarkan melalui kata2.InsyaAllah, pasnih nak kemaskan diri dengan isu2 semasa, dan jugak sejarah2 lepas agar aku berpengetahuan. Malu rasanya, aku suka membaca, tapi lebih kepada novel2 picisan, gosip2 artis, dan hiburan.. Aku kena berubah sekarang!

Banyak drama yang berlaku semasa hari tuh. Hubby exam di Chendering on 12 pm. Aku cakap kat die, if pukul 9.30 pagi aku tak siap interview lagi, die pergi exam dulu. Then, aku habis interview pukul 10 am. pas interview cepat2 keluar, tak sempat nak sapa kawan2.. sorry guys.im in hurry.. but too late. hubby aku dah gerak. Sedih jugak. Dah la masa intrview jiwa kacau. :P anyway, aku naik bas ke kuala terengganu, dan hubby ambil kat KT after his exam. Just doakan yang terbaik..

hari nih, result KISSM kua. Alhamdulillah.. lulus.. :) thanks buat kawan2 yang tolong. Humairah, hajar, n che wan ks 2.. :) Moga kita cepat2 dipostingkan..

p/s: setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahNya.. Learn new things. Improve yourself.

Sunday, December 18, 2011

Temuduga SPP

Assalamualaikum..

Tulat, Rabu, 21 Disember 2011 merupakan hari bersejarah.
Kerana aku akan ditemuduga oleh SPP.
Untuk jawatan pegawai perkhidmatan pendidikan dg41.
Serius,aku nervous.
Nama sama dengan bapak aku. Cuma takde wan..tapi..
Tengok muka kat profile nampak cam muka psiko. Haha.. :P

Anyway.
Moga aku berjaya. InsyaAllah.
Sok nak pegi amek tandatangan semua kat sekolah.

Moga segalanya berjalan lancar. Amin.
Moga aku lulus cemerlang. AMin.
Moga aku cepat2 dipostingkan di negeri yang aku nak. Amin.
Moga aku dapat menjalankan tanggungjawab dengan baik.

Saturday, December 10, 2011

Cerdik!

Assalamualaikum..

Tadi baru je balik shopping dengan encik suami.
Ke mana? ke mesra Mall ajer..
Shopping barang dapur, 2 buku novel dan kasut untuk interview.
Thanks en suami sebab bayarkan semua tuh. Heehe.. i love u.
First time beli kasut dengan harga itu. Kalau duit aku sendiri, sah sah aku tak beli.
Kedekutnya diri ku ini.. heheh

Masa on the way kami ke kereta, ade lah sepasang suami isteri yang menghalang laluan troli kami.
Aku ingat lagi no plat keretanya, CCR 9756..
Sang suami dah nampak aku dan en suami menunggu dia alihkan kereta,
tapi selamba badaknya dia dok ulang-alik angkut barang2 dulu.
Padahal boleh aje dia reversekan keretanya ke belakang sedikit untuk tidak menghalang laluan orang.
Ini lah sikap orang yang mementingkan diri.
Dahla masa tuh dah masuk maghrib.
Sepatutnya, pekalah terhadap pengguna lain dan tidak mementingkan diri.

p/s: memang bikin hati panas aje.

Friday, December 9, 2011

Result Final

Assalamualaikum.

Tadi baru jer check online result final year.
Sejujurnya, aku sangat2 sedih.
Sebab result aku drop giler kot.
7 sem dapat 3.5+ ke atas.. tapi for final year nih just dapat 3.4+ ajer..
Sangat2 sedih. Kurang 0.02 jer untuk dapat second class upper degree.
Kalau IPTA/IPTS, 3.5 dah dapat jadi dekan, first class degree..
Tapi di IPG tak.. Awal tahun 2011 baru tau sistem penggredan ijazah tersebut ditukar.
Dan aku hanya mantainkan dapat CGPK 3.5 ke atas sahaja.
For your info, nak dapat first class degree 3.7-4.00..
second class upper 3.6-3.79..
3-3.59 second class lower..
bawah 3 of courselah dapat third class..

Memang sangat2 sedih.
Tapi ini yang terbaik buat aku.
Memang sedar tak studi kuat sangat masa kat IPG.
Study pon masa nak dekat exam jer.
Cuma sedih sistem penggredan tuh ditukar masa aku tahun akhir.
Apa2 pun, moga aku lulus untuk segala2nya..

p/s: thanks mr hubby sebab sejukkan hatiku yang sedang duka lara ini.

Thursday, December 8, 2011

Oh Masak!

Sumber: mama google

Assalamualaikum.

Tak dinafikan, ramai anak dara yang pandai masak.
Tapi ada jugak yang tak pandai masak.
Ni disebabkan oleh komen2 terlampau yang penah diterima.
Atau dapat jenis kawan2 yang suka show off dia pandai masak. :P

Kadang2 rasa annoying kan dengan kawan2 yang show off nih?
Macam dialah pandai sangat masak apa bagai.
Bila suruh masak, rasanya lebih kurang sama cam kita masak aje!

Tapi ambil itu semua dengan positif.
Masa zaman belasan tahun dulu aku pandai masak nasi jer.
Dah umur 20an baru betul2 masuk dapur masak itu ini.
Nasib baik first time try menjadi jugaklah..
Tapi takdelah sampai nak tunjuk skill kat orang lain atau nak show off.
Cukuplah family aku yang makan hasil tangan aku.

p/s: nasib baik family mertua aku jenis makan je apa yang aku masak. ngeh3.. :P





Monday, December 5, 2011

Oh Puding Karamelku

assalamualaikum.

baru je pas makan puding karamel..
Nak resepi? amek kat sini ok.
Alhamdulillah..menjadi walau melalui pelbagai halangan hari nih.
Mula2, gula pada loyang terlampau hangus.
Kemudian, bila letak puding untuk dikukus, baru prasan loyang bocor.
Dua tempat plak tu.
Dah letak atas talam, tapi talam terlekat kat tempat kukus. Senget.
Separuh isinya jatuh ke dalam air yang menggelegak.
Masa nak betulkan, loyang berisi puding jatuh lagi.
Hilang dah mood ku. Tak sampai 1 inci pun yang tinggal.
Takpelah.. adalah hikmahnya.
Tak bagi aku makan banyak sangat kot.
sebab aku dah niat nak makan banyak. Hehe :P

p/s: Anyway.. just hope my hubby like it.
Rugi rasanya 6 biji telur, 1 tin susu jatuh camtuh.. hmm.. :(

Wednesday, November 30, 2011

Tanam Anggur

Assalamualaikum..
Dah satu minggu menjadi penanam anggur berjaya dan jugak surirumah.
Memang penat memasak, kemas, doing the chores.
Tapi gembira melakukannya sebab buat untuk yang tersayang.
Memang berbeza masa single dan berkahwin.
Dah kahwin, rasa cam he complete me. :)
Feel it. Memang tanggungjawab bertambah.
But its not a burden.

Banyak rumours yang aku dengar pasal posting..
It make me worried a lot.
But, i think that im should use the time i have right now wisely.
Dont think about posting yet.
Cepat atau lambat, posting itu pasti.
Amin. :)

Hope i have a great holidays before i work!~

p/s: abang..jom jalan2..!~ hehe

Wednesday, November 23, 2011

Banjir dan KISSM

Assalamualaikum..

dgr2 ceritanye, semua tmpt dah dinaiki air.
Rasa sedey sangat2.. dah banjir.
Nak balik.

Kissm alhamdulillah..
ok lah..harap2 lulus ajer.

Friday, November 18, 2011

Tahniah!~ Selamat memikul tanggungjawab..

Assalamualikum..
aku currently at kuala pilah. My hubby kena jadi saksi untuk majlis akad nikah bestfren (bff) die di sini. Shahir. Kawan dari tadika sampai sekarang. Masa kami kawen 2 bulan lepas, Shahir jadi saksi dia jugak. So, its friends rite? tolong mana2 yang mampu.

Anyway.. bukan niat nak memuji hubby. Cuma seronok melihat dan berada dalam kalangan dia dan kawan2 baiknya. Ada Shahir, keje cikgu. Ada Iwan, bakal doctor, dan Amir, keje kat cc dan dia OKU. Ini antara kawan2 dia yang selalu accompany kitorang kua. Dorang kawan baik dengan hubby aku dari kecik lagi. Dan sorang lagi, faizal, peniaga. Yang nih kawan baik masa dok UiTM dulu sampai sekarang. Satu yang aku prasan, hubby aku bukan takat baik dengan kawan2 dia ajer, tapi family bf dia secara tak langsung jadi family dia jugak.. Hehe Seronok tengok, pegi mana2 ada tempat boleh disinggah..

p/s: Tak semua lelaki yang sanggup pikul tanggungjawab sebagai suami!~ Congrats shahir!~

Monday, November 14, 2011

Alhamdulillah..

Assalamualaikum...

Perjuangan 5 tahun 5 bulan berakhir hari ini.
Alhamdulillah.. Seronok sebab dah berjaya habiskan final year..
Cuma result aje yang tak pasti..
Harap2 lulus MTE 3114 tadi..

Notes sepanjang 5 tahun 5 bulan tak tau nak buat ape..
maybe letak kat bilik tv sok..
Tunggu dulu kot2 ada junior yang mahu..

Bukan tak mahu bawa balik,.
Tapi harta karun buku2 zaman tadika sampai form5 pon ade lagi kat rumah..
Rasenya better nota2 diberikan kepada sesiapa yang mahu.
dah takde orang nak, nanti aku buang!

Anyway..
Tak sabar mahu bergelar guru.
Walaupun bukan cita2.. tetapi minat dah ada sikit2 nih. :D
Harap it become my passion.

Sunday, November 13, 2011

Last Paper!~

Assalamualaikum..

Tepat kul 5 petang sok, abeslah paper terakhir aku..
MTE 3114 - aplikasi matematik..
Aku menghadapi masalah terbesar semester ini..
sangat kritikal berbanding semester2 lepas..
Masalah MALAS..
mesti orang tak caya aku tak bace ape2 pon lagi...
Cuma baru buat 1 soalan pasal Hamming Code dan Eigenvalue ajer..
OWh..g manakah??
Sangat mengharapkan keajaiban berlaku esok..

p/s: Ya Allah..bantulah hambaMu. (Kena usaha jugak nih..have 26 hours to goo..)

Friday, November 11, 2011

2 Minggu..

Assalamualaikum..

Menghitung detik..
Tak sampai 7 hari lagi untuk berada di sini..
Plus dengan 3 hari KISSM..
lebih kurang 2 minggu lagi..

Perasaan?
Gembira.. sebab dah abes blaja..
Sedih.. nak tinggalkan rumat, kwn2...
Takut.. pikirkan pasal posting n masa depan..
dan macam2 lagi lah..

anyway..
aku doakan sume berjaya..
dalam bidang yang diceburi...

p/s: what passed have passed.. aku maafkan sume orang. n harap korang maafkan aku.

sumber: mr goole

Wednesday, November 9, 2011

My Last Exam

Salam..
TAk mo cakap banyak.
this is the jadual..

9.11.2011 : EDU 3108 (2.30 - 5.00 pm)
10.11.2011 : EDU 3109 (2.30 - 5.00 pm)
14.11.2011 : MTE 3114 (2.30 - 5.00 pm)

Sume tough!~ even just 3 papers...
Gudluck 4 me.
Gudluck my fwen..
Jom perang!~

Friday, November 4, 2011

KSSR, Lembaga Peperiksaan & Malam Pesona Aisyah..

Assalamualaikum..

Semenjak kepemergian arwah atok, aku masih lagi tak menuliskan entry baru. Rasa cam hilang ilham jer. anyway.. Sepanjang minggu lepas memang amat2 bizi.. Tak sempat nak study pon.

Kursus KSSR dan LP.. (Ahad & isnin, 30-31 Oct 2011)
Kursus KSSR memang best dan power.. Suka dengan cara En Mazlan memberikan penerangan. Kalo ada 5 bintang, aku bagi 10 bintang. Ngeh2. Pandai ambil hati audiens, dan penerangan yang diberikan sangat2 berkesan, dan buat aku paham.
Kursus LP lak, bagi aku 2 bintang dari 5 bintang. AKu tak berapa paham dengan penerangan yang diberikan. Tak taulah kenapa. dan nama dia memang sampai sudah aku tak tahu. Sebab tak diperkenalkan kot. Hehe.. Anyway. banyak perkara dan info yang diperoleh. Andai tahun depan kena mengajar Tahun 1,2 atau 4 takdelah aku terpinga2..

Malam pesona Aisyah (Rabu, 2 Nov 2011)
kediaman Blok B menjadi satu2nya kolej yang meraikan senior sem 8. Sangat2 best.. Thanks adik2. Rasa sedih nak tinggalkan adik2, tapi dalam rasa yang sama tak sabar nak habiskan alam belajar untuk bekerja...

p/s: the past is history, tomorrow is the present. be prepared

Monday, October 31, 2011

Al Fatihah..

Assalamualaikum..

dalam pukul 12 tengah hari, dapat kol dari abang sulong,..
Beritahu pemergian atok kesayanganku..
Sama2 kita sedekahkan al-fatihah buatnya..

Na rindu kat tok..
Sedih sangat sebab tak dapat balik jumpa tok... :(

moga pemergiannya dicucuri rahmat...

Rezeki..

Sumber: Puan Google
Assalamualaikum..

Apa maksud rezeki?Bagi aku, rezeki tuh bukan terhad kepada wang dan harta, tetapi luas skopnya. Anak, kesihatan yang baik, kenaikan pangkat, diberi makan percuma, bagi aku itu pon adalah salah satu rezeki daripada Allah..

Anyway, aku nak cakap pasal rezeki anak. Tak semua orang yang berkahwin akan memperolehi anak. Setuju? Dalam hidup ini, bukan semua orang mempunyai jalan cerita yang sama dan kurang dugaan dan ujian dalam hidupnya. Masing2 punya cerita, kesukaran dan ujian yang berbeza. Jika si A diberi ujian sakit berpanjangan, mungkin si B akan diberi ujian susah mendapatkan anak.

Si B telah berusaha ke klinik dengan suami, buat pemeriksaan kesuburan. Walaupun si B dan pasangan tiada masalah kesuburan, tapi masih tiada anak. Jadi, mungkin si B dan pasangan diuji di situ,... dan kita sebagai yang melihat, janganlah membuat mulut, menjaja cerita bukan2 mengenai pasangan itu. kerana masa anda belum tiba lagi. Kadang2 apa yang berlaku kepada kita adalah kifarah dosa yang dilakukan oleh keluarga kita. Atau apa yang berlaku kepada keluarga kita adalah kerana lancangnya mulut kita mengata orang2 lain...

Jika abang2 dan kakak2 anda berkahwin, mempunyai 4,5 orang anak.. ANDA YAKINKAH BILA ANDA KAHWIN NANTI, ANDA JUGA AKAN MEMPUNYAI ANAK? Pikir2kan...

p/s: watch out your mouth!

Sunday, October 30, 2011

lilit2...


source: Encik Google

Assalamualaikum..

seronok betul tengok ladies pakai shawl, tudung lili2 dan berbelit2..
Ada yang tambah akseseri letak riben la, bunga besar la, benda alah berjuntai2 lah..
update n up to date laa kan..
tak kurang jugak yang pakai tudung syria lah..
tudung awning siap apa bagai..
siap ade manik2 berlian.. cantiks.. dengan roses besar2 kat sekeliling tudung.
kat sanggul..kat dada...marvellous!!~

ce try tengok kat sekeliling.. bila pegi jalan2..
bape kerat je yang masih pakai tudung bawal?
aku g megamall kuantan, aku g kuala terengganu..
aku g pantai batu buruk.. aku g cameron...
sume pakai tudung lilit2, belit2 dan segera di atas,..
aku sorang je masih pakai tudung bawal...
hahaha.. :P bialah orang nak kate aku tak update pon..

anyway..
xkisah lah nak bertudung cammana pon..
even bertudung saji sekalipon..
asal menutup aurat sudah,..
jangan tutup yang depan, belakang terbuka..
atau tutup yang belakang, depan terbuka..

p/s: cantik tengok ladies pakai shawl.. i like bagi yang kena caranya..

Saturday, October 22, 2011

Its Circle


Assalamualaikum..

Orang kata, hidup ini macam roda.
Kenapa yek? sebab bumi nih bulat ke?
Ok.. takde kena mengena dengan apa yang aku nak katakan.

Just continue reading bagi sape2 yang nak bace.
Kalau taknak, sila klik close. Thanks. Haha. :P

Anyway,..
Masa aku tak berpunya, orang2 tanya aku, bila nak berpunya?
Masa aku dah berpunya, orang2 tanya aku, bila nak berikatan?
Masa aku dah berikat, orang2 tanya aku, bila nak kawen?
Bila aku dah kawen, orang2 tanya aku, bila aku nak mengandung?
Bila aku dah kawen, orang2 tanya aku, bila nak beli rumah sendiri?
Bila aku dah ada anak, ada rumah sendiri, orang2 akan tanya.....

You know.. its circle..
Bila ko dah wat itu, dorang akan tanya ini..
It never ending..
So, just be patient. sebab sabar je yang kamu mampu..

Mode: Rindu kat mr hubby,..
Bila kamu nak balik en suamiku sayang??

Thursday, October 20, 2011

....

Assalamualaikum.


Tak sampai 24 jam.. tapi rasa di dalam nih membuak2. tesis yang nak dibetulkan tak abis2 lagi nak dibetulkan. sebab mood tak de. mood aku terbang ke DULANG...bersama en hubby aku. Oh si suamiku, cepat2lah balik ke darat ok.. menunggu panggilannya, takde. Maybe susah nak kol kot. Bila online..line internet kat sane putus2.. Hope si suami balik cepat2 yek.. Kalo tak boring pulak cuti kali nih si dia tiada di rumah.. :(

p/s: takde mood nak bercuti.

Tuesday, October 18, 2011

Menuju ke Garisan Penamat

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.
Masih diberi peluang untuk aku menghirup udara di IPG KSM.
Menghitung hari2 yang bakal berlalu, hanya tinggal 15 hari lagi untuk berada di IPG ini. Dalam menghitung hari untuk menuju ke garisan penamat, aku amat berharap dalam menyiapkan tesis seperti yang diharapkan dalam masa yang ditetapkan. Moga segala urusanku akan dipermudahkan. AMin.

21-24 November 2011 akan berlakunya kursus KISSM (Kursus Induksi SIstem Saraan Malaysia). Rasa beruntung sangat sebab dapat menyertai kursus tersebut.

Moga ilmu2, kemahiran dan teori yang dipelajari sepanjang 5 tahun setengah di sini mampu membantu aku di alam persekolahan yang sebenar. supaya aku dapat mengaplikasi dan menjadi guru yang terbaik. InsyaAllah.

p.s: gunakan peluang yg ada sebaik2nya...

Saturday, October 15, 2011

Ke mana hilang gentleman?



Assalamualaikum.

Last Thursday, i was on the bus from kuala terengganu to dungun. Ramai sangat orang yang naik bas pada waktu tuh. Then, bus sangat2 sesak. Hingga nak bergerak pon sah2 tak boleh. Bayangkan, dah sampai dungun pun aku still berdiri bersama2 10,11 orang lagi.

Ok. Aku kuat, muda.. AKu tak kisah berdiri untuk 2,3 jam dalam bas. Apa yang menyedihkan aku, di depan tempat aku berdiri, ada 6 kerusi diduduki oleh jejaka2 ensem yang berumur dalam lingkungan 18-20 an. Dorang ensem, sungguh aku tak tipu. Dan di belakang aku ada seorang warga emas dalam age 50an ke atas, berdiri.

Sangat menyedihkan aku, tak ada sorang pon dari kalangan 6 jejaka ensem tadi yang nak berdiri dan beri laluan kat pakcik tuh duduk. They are young, kuat lagi nak berdiri. Tapi pakcik tuh berdiri agak lama jugak. Hinggalah one lady nih bagi her seat kat pakcik nih. Oh, baik sungguh lady tuh. Tapi 6 org jejaka tadi masih tak rasa pape. Seriously, ke mana hilangnya nilai gentleman dorang untuk membantu orang2 yang lemah?? Tak de sense ke dorang if yang berdiri tuh ayah, mak or datuk dorang??

Actually, aku dah pandang sampai ke belakang bas. yang 10,11 orang berdiri nih adalah wanita. Budak2 sekolah yang baru form 2-5 pon ramai yang berdiri. Cuma aku je yang agak dewasa.. Dan hampir 80% tempat duduk diduduki oleh lelaki. Alahai.. memang sangat2 menyedihkan aku..

6 orang jejaka tadi ditegur oleh seorang perempuan muda supaya memberikan tmpat duduk mereka kepada girls yang berdiri. Tapi, memang perempuan tersebut diejek2 jugaklah. Aku rasa memang sangat2 geram dan keciwa dengan lelaki muda sekarang.. Ok.. mungkin lelaki memang lambat matang dan lambat untuk jadi gentleman.. kecuali dengan awek dorang je la kot.

Anyway.. aku menyeru pada semua lelaki. if naik bas, bagilah peluang pada orang tua, kanak2 dan perempuan..

The Green Tshirt



Assalamualaikum..

now kat Uitm Chendering. waiting for mr hubby to finish his class. Actually, i have wake up at 5.30 am this morning, because he has class at 8.00 am. in our way(from kemaman), i have seen a lot of people wearing the green shirts on their bikes way to somewhere. when i arrived at rusila, i see a lot of people gathering there. what is that?

i can conclude that, there will be a gathering today for pas, pkr, and dap. but im really sad because i can see the most of people wearing the green shirt are teenagers average 18-20 years old. I know, they can express their thought, but not that way..

like my hubby said..

"jika kapal bocor, tempat bocor tersebut akan ditampal, bukan kapal tersebut ditukar.
tapi, kenapa bila kerajaan corrupted, nak tukar kerajaan, bukan nak baiki kerajaan tersebut?"

p/s: sama2 kita pikirkan..

Tuesday, October 11, 2011

BerHujan

Assalamualaikum..

Petang2, memang bumi besut dilanda hujan.
Pagi dan tengah hari, cuaca sangat2 panas. panas terik.
Pelik musim skang.. dan..
Agak cepat musim tengkujuh bermula tahun nih.
Alhamdulillah..hujan rahmat lah tu..

Syukur.
Syukur kerana diberi nikmat hidup.
Syukur kerana diberi nikmat berfikir.
Syukur kerana diberi nikmat berkasih sayang.
Syukur kerana diberi nikmat kesihatan untuk melayan
Syukur kerana jumpa dia.. suamiku.
Alhamdulillah..

P/s: Thanks dear.. Thank 4 everything. :D

Sunday, October 9, 2011

Bini2Ku Gengster

assalamulaikum...

pagi tadi my klasmat kecoh pasal bini2ku gengster dah boleh di download..
cepatnye kan? sebab biasanya, movie2 melayu nih lambat sket dapat di download kan?
tapi takpelah.. memang citer nih best pon...
kl ikotkan aku, aku bagi 5 bintang..
sebab berjaya buatkan aku gelak tak berenti2..
lebih2 lagi dengan lagak sam tuh.. hehehe
sangat2 comei dan cute..

anyway thanks to mr hubby..
sanggup drive ke kuantan bawa aku tengok wayang..
love u so much!

Thursday, October 6, 2011

Tanggungjawab isteri..


Assalamualaikum..

Tadi godek2 mr google, tiba2 artikel pasal tanggungjawab isteri nih menarik perhatian aku. Banyak benda yang perlu aku pelajari sebenarnya..n sebagai perkongsian ilmu. nih ada sedikit sebanyak tanggungjawab isteri terhadap suami..
1) Melayan suami.
2) mentaati suami.

sebenarnya, tugas isteri ada dua aje. tapi, atas dasar melayan suamilah menyebabkan isteri masak, basuh baju, n lakukan kerja2 rumah untuk suami... n suami pulak, dah isteri lakukan tugas2 sedemikian rupa, bertimbang rasa lah..dan sama2 lakukannya.. :) like my mr bie. hehe :P

dan bila sang suami berkehendakkan makan sesuatu, isteri diwajibkan masak untuk suami.. inilah mentaati.. ape2 pon, bergantunglah pada budi bicara masing2. seorang suami yang baik pastinya dapat menilai setiap perbuatan isteri...

dan isteri niatkanlah... setiap perbuatan yg dilakukan adalah untuk mencari redha suami.. kerana bila suami redha pada isteri, barulah redha Allah datang..

dan, isteri wajib menjaga barang2 dan harta suami...banyak lagi yang perlu ku pelajari.. pasnih kena baca buku banyak2..

p.s: trying to be the best..insyaAllah..AMin. :)

Wednesday, October 5, 2011

Tanah Haji

Assalamualaikum...

Hari nih mak ayah aku ke Tanah Suci Mekah.
Sebak pon ade...
Aku doakan yang terbaik utk dorg..
Dipermudahkan segala urusan...
Moga dapat haji yang mabrur..
Moga aku juga akan dijemput ke sana nanti.. Amin..

p/s: Rindu.

Tuesday, October 4, 2011

Tak Adil!

Source: Miss Google

Assalamualaikum..
Its life. dalam hidup pon memang susah kita nak adil. adilkah perhatian kita beri pada ibu bapa kita? adilkah perhatian yg diberi atas setiap murid kita? adilkah kita dalam memberi kasih sayang kepada family kita? Adilkah kita terhadap kawan2 kita?

Bila kita yang melakukan ketidak adilan, memang tak rasa. tapi kalau kita yang menjadi mangsa ketidak adilan, memang terasa sangat2. Dah muhasabah diri, Mungkin tak dapat perbaiki masa lalu, tapi sekurang2nya tak ulangi masa depan.

Tetapi, memang susah nak adil sebenarnya.. Tengoklah sekeliling anda. Pasti dapat lihat ketidak adilan di mana2. Lihatlah ketidakadilan itu sebagai sesuatu yang positif. Seperti berusaha menjadi lebih baik, atau usah pedulikan ketidak adilan itu.. berusaha untuk diri sendiri...

P/s: dah lame tak tido kul 3-4 pagi sebab nak siapkan asgmt. Sekali wat, rasa cam nak pitam. hhuhuh :P

Menangis! Margin! My God!


Assalamualaikum..
3 M di atas memang benar2 terjadi. Atas sebab margin, saya bertungkus lumus selama beberapa hari ini. tapi menyedihkan, bila print margin lari.. tak tau nape.. (THIS IS MARGIN.. BUKAN MIGRAIN)....... menangis dah!~ huhuh.. cengeng!~

ANyway... memang tak tau nak betulkan kat mana dah.. cuma rasa nak print kat kedai terus....
sedeynyaa..xlarat dah nak kejar nih..

p/s: byk lagi xsiap nih...

Sunday, October 2, 2011

Dont Cut!


Assalamualaikum..

dalam membaca status2 yang diupdate di facebook, penulis tertarik dengan satu status nih.

"When the nails grow, we cut the nails, NOT THE FINGERS!
when the misunderstanding raise, we should cut the misunderstanding, NOT THE RELATIONS!"

Maksud penulis di sini, sebenarnya ramai antara kita akan memilih untuk break up dengan kawan baik apabila berlaku sesuatu salah faham. berbanding cuba membetulkan salah faham itu. Apa2 pun, penulis bercakap bagi diri penulis. Tiada kena mengena dengan orang lain. dan, penulis sudah berusaha dalam setahun dua ini untuk berubah... InsyaAllah..

Let be friends forever. Even we're not best friends anymore.

Mode: Rindu kenangan berbestfren. Huuhuhu :P


Monday, September 26, 2011

Reminder!~

Brp ramai yg kita pernah jumpa,
dahulunya kawan rapat,
kini musuh ketat;
dulu kawan kini lawan,
dulu kerja bersama, kini kutukan inti utama;
dulu dipercayai, kini dibenci;
dulu harapan, kini bahan bantaian.

Puncanya?
Sangka buruk,
tidak mengkaji khabar angin berulam dengki.
Silaturahmi punca rezeki
& panjang umur dlm kebaikan maka perbaikilah.

copy: Zaharudin.net

source: mr Google

Sunday, September 25, 2011

Indahnya Weekend..

Assalamualaikum..

Walaupun penulis tak dapat wat apa yang dah dirancangkan .. (sebab kita merancang, Allah menentukan..-ayat klise!~) haha.. tapi amat2 menggembirakan penulis.
Hari jumaat memang penuh jadual sebagai wife... membasuh bj, mengemas, iron baju2 suami, lyn makan.. (semua baju kerja dia diiron, kesian kat en Suami selama ni buat sendiri)
dah petang baru penulis berkesempatan untuk berehat..
ingatkan nak ajak en Suami ke panggung..
sebab tengok thriller Bini2ku gengster cam best..
Rupa2nya en Suami dah wat plan lain..
Dia nak ajak penulis mendaki bukit untuk ke rumah api..
Sedey jugaklah, sebab penulis dah prepare pakai maxi untuk tengok wayang..
Last2 mendaki ke rumah api..
Walau apa2 pon.. rasa seronok mendaki bukit tersebut..
mendaki sambil berpegangan tangan.. memang syiok!~ hahaa
en Suami suka sakat uncle yang lagi muda dari penulis, muda 2 tahun..
dia kata..
"Cham, pas kahwin ko jangan nangis kat tepi katil sebab rasa rugi kahwin lambat:P"
haha..kelakar ok statement en Suami..
Masa pergi dengan kereta, balik naik motor uncle die..
Tapi, bukan naik dengan uncle die ok..
mestilah dengan en Suami..
Siyes, tak pernah naek motor RXZ dengan sape2..
Penulis hanya pernah naik motor biasa dengan kawan2 perempuan, atau dengan keluarga penulis sahaja..dengan sepupu lelaki pon xpenah..
dan first time naik dengan suami, naik RXZ, dengan tak pakai helmet, dan xpenah tengok dia bawa motor memang buatkan penulis gerun..
But, en suami cakap dengan penulis.. "Trust me"..aececece.. speaking lak. Haha :P
En suami lagi suka takutkan penulis, bawa motor ke kiri ke kanan..
Bile dah sampai, en suami kata kat penulis..
"Patotlah lelaki suka bawak awek dia naik motor dan bawak laju2"...smbil senyum2..
dan muka penulis dah rasa hangat dah. :P
dan en Suami kate, die rasa beruntung sebab kahwin awal..boleh bawa wife die nih naik motor.. haha.. pasnih dia kate nak beli motor lah.. oh tidak!~

Apa2 pun.. cam cakap en Suami..
"beruntunglah kawin muda, sebab dapat elak maksiat..
Tapi merana jugak kahwin muda, jika tak cukup persiapan dari fizikal, mental dan kewangan..
Tepuk dada, tanya diri sendiri.."

p/s: sedeynyaa tak dapat tengok Bini2ku gengster.. :(

nota kaki: Entry ini hanya berkaitan dengan diri penulis dan insan2 seperti yang dinyatakan di atas sahaja.. tiada kena mengena dengan orang lain. Harap Maklum. Penulis meminta maaf jika menyentuh hati mana2 pihak. Terima kasih.

*update

Monday, September 19, 2011

Hari P3mbentangan Seminar!~

Assalamualaikum..

Dengan titah perintah, duli yang maha mulia, saya mengumumkan.. pada 20 dan 21 September 2011, bersamaan 22 dan 23 Syawal 1432 H merupakan hari pembentangan seminar bagi pelajar pISMP Matematik ambilan Januari 2008 IPG Kampus SUltan Mizan....

Anyway.. selamat membuat yang terbaik buat semua.
Tak kira bagi unit Maths, PsV, Science dan semua lah..
Kepala lutut cheq memang dah ketaq nih..
Namun di gagahkan jua....

Apa2 pun.. doakan segala urusan kita dipermudahkan. AMin.

p/s: tak sabar nak balik hujung minggu nih.. Nak tengok wayang dengan en suami. :D

Saturday, September 17, 2011

Hilang Fokus2

Assalamualaikum..

Pernah hilang fokus?
Penulis rasa memang selalu jadik kat diri sendiri.
Especially apabila banyak yang dipikirkan.
Jom cari sebab2 penulis hilang fokus..
Adakah kerana kurang ilmu pengurusan? - Ya..
Adakah kerana matlamat kabur? - Tidak..
Adakah kerana kurang persediaan jiwa? - Ya..
Adakah kerana kurang rehat? - Ya..

Hasil dapatan menunjukkan penulis memerlukan rehat yang mencukupi.
So, penulis nak berehat dulu.

p/s: tak sabar nak tunggu hujung minggu depan. nak tengok Bini2 ku gengster.

mee kari

Bahan-bahan

*hidangan untuk sepuluh orang..:)

2 bungkus mee kuning
minyak masak untuk menumis
ayam }
daging } ikut suka hati nak banyak mana
kerang}
10 biji fishball}belah 2
2 keping fishcake}hiris nipis
santan satu kotak
2 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu besar rempah kari daging
5 ulas bawang merah * 5 ulas bawang putih* {kisar ketiga2 bahan *
1 inci halia*
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
daun kari
4 biji ubi kentang } sebiji dipotong 8

~bahan yang nak ditabur atas mee tu..
taugeh
daun sup}dihiris nipis
daun bawang}dihiris nipis
bawang goreng
sawi} celur
telur rebus
limau kasturi}
cili besar/cili yang kecik2}dihiri nipis (pilih la mana yang suka)

cara-caranya..

1)celur mee.jangan sampai kembang sangat.

2)panaskan minyak masak dalam periuk dan tumis daun kari dulu.
kemudian masuk kan kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang

3)masuk kan pulak bawang merah,bawang putih,dan halia yang telah dikisar
sampai agak2 dah kekuning tu masuk kan pulak rempah daging dan rempah
ikan dan 1 cawan air.

4)masuk kan pulak ayam,daging,kerang,fishcake,fishball dan ibu kentang..

5)kacau2 sampai sebati dan bubuh air dalam 5 -6 cawan.
kalau pekat sangat bubuh la lebih sikit air.

6)bubuh garam.agak2 ye garamnya..tunggu sampai mendidih.

7)dah mendidih tutup api dan masukkan santan.kacau2 dan tutup periuk tu..

nak makan masuk kan mee dulu.lepas tu bubuh la bahan2 yang nak ditabur atas mee tu..cedok kuah dan makan sampai kenyang!heheh..

dalam resepi ni tak de udang sebab aku tak suka udang
bubuh dalam mee kari.tak syok!tapi ramai yang buat bubuh udang..

***kalau tak makan kerang.tak payah bubuh kerang,tak makan daging jangan bubuh daging.tak makan ayam jangan bubuh ayam.ikut suka la nak bubuh apa..hehehh

Friday, September 16, 2011

Hepi Engangement Day Akak!!~

Assalamualaikum..

Tak tau nak mulakan bagaimana. Cuma rasa sangat bahagia apabila hari gembira kakak angkatku dikongsi bersama walaupun hanya di laman muka buku. Bukan setahun dua kami berkenalan. Di laman MelayuDotCom menjadi medan pertemuan pada 2002, kami masih berhubungan sehingga sekarang (2011)..10 tahun bukan jangka masa yang sekejap..

Walau dipisahkan oleh Laut Cina Selatan, (sebab akak aku dok Sabah) dan aku di Terengganu, kami tetap berhubungan di alam maya walau tak pernah sekali bertemu muka. Thanks akak sebab selalu support adik. Adik doakan moga kisah cinta akak berkekalan sampai syurga..

Akak,..Bumi mana tak ditimpa hujan. Walau apa2 yang jadi, ingatlah ramai yang menyayangi akak... dan buat abg Lee Luna..jaga my sis elok2 yek.. Sayangi dia seadanya. Kerana wanita itu bukan dijadikan dari kepala untuk dijunjung, bukan dijadikan dari kaki untuk dipijak, tapi dijadikan dari tulang rusuk kiri agar dapat disayangi dan menemani dirimu... Tahniah akak.. Adik sayang akak sangat..

akakku menangis terharu.


Sapa2 nak terjah kakak angkat ku ini sila ke laman http://zyysyazyy.blogspot.com/ yek..

Wednesday, September 14, 2011

Tips Untuk Suami isteri Baru Kahwin..

Assalamualaikum..

Rasa teruja membaca satu artikel ini. Kredit to http://www.iluvislam.com/keluarga/perkahwinan/3580-elak-kesilapan-menjelang-pernikahan.html... anyway..banyak benda baru yang dipelajari. Sebagai pengantin yang masih baru (2minggu kire baru lagi kan?), masa mula2 kahwin soalan2 yg ditanya berapa hantaran, bulan madu bile..tapi ada tak yang bertanya, sudah bersediakah aku menjadi isteri? takde pon yang tanya persediaan aku itu..

buat bakal2 pengantin, this info really helpfull..dan ape yang ditulis benar2 membantu..insyaAllah. yang paling penting, sebelum tido jangan simpan marah atau gaduh2 dengan suami. bila bermasalah, jangan saling tuduh menuduh. tak salah meminta maaf dulu. dan, jangan menjangka atau berharap yang indAH2 selepas kahwin. Terimalah suami/isteri seadanya. saya copy paste artikel ini untuk bacaan bloggers(ade ke yang follow? haha) dan lebih untuk simpanan peribadi sebenarnya. :) enjoice reading.. :D



LARI DARI MASALAH

Ada lelaki/ wanita memikirkan, perkahwinan menyelesaikan masalah hidup. Sesetengah lelaki/ wanita menyangka, sesudah berkahwin sudah tentu akan bahagia selamanya.

Umpamanya wanita yang terasa dikongkong oleh ibu bapa, mungkin menyangka dengan berkahwin, akan menjadi bebas. Atau ada lelaki menyangka bila sudah kahwin, makanan, pakaian dan kediaman akan terurus.

Mereka kurang memahami bahawa perkahwinan adalah suatu alam istimewa dan amat mencabar di mana kemahiran tertentu amat perlu untuk mengendalikan khususnya tiga perkara : JANGKAAN & HARAPAN, KOMUNIKASI dan PENYELESAIAN KONFLIK.

Inilah antara punca banyaknya berlaku perceraian tidak kira apa juga bangsa dan agama sekalipun.

JANGKAAN & HARAPAN

Sebenarnya, perkahwinan hanya akan berpotensi untuk berjaya jika kita benar-benar berusaha ke arah itu. Jika jangkaan kita tidak realistik, inilah salah satu sebab berlakunya ketegangan serius yang mengakibatkan perceraian.

Renung dan insaf diri sendiri. Setiap kita ada banyak kelemahan dan kekuatan. Banyak yang perlu diperbaiki. Begitu juga bakal suami/ isteri. Jangan harapkan pasangan yang sempurna kerana hanya Allah sahaja yang sempurna.

Walau sesuci manapun niat kita dalam mendirikan rumah tangga, pastinya ada kekurangan di pihak kita dan suami/ isteri kita.

Apa kata kalau calon suami/ isteri ada sesuatu tabiat yang kita tidak suka umpamanya merokok atau kaki perempuan atau kaki judi? Di sinilah silapnya sesetengah wanita mengandaikan: kerana dia cintakan aku, dia akan berubah.

Kita tidak boleh mengubah diri seseorang. Kalau dia berubah kerana kita sekalipun, kemungkinan itu hanya bersifat sementara dan selang beberapa lama, tabiat itu akan diulangi. Lainlah ceritanya jika dia berubah kerana benar-benar taubat dan insaf.

KOMUNIKASI & PENYELESAIAN KONFLIK

Dua isu ini berkait rapat jadi eloklah dikupas bersama di sini.

Tanya diri sendiri: Adakah aku ada kemahiran komunikasi yang baik? Umpamanya jika berselisih faham dengan kawan atau adik-beradik, tidak puas hati dengan rakan sepejabat, bagaimanakah anda menyelesaikannya?

Adakah anda pandai menyampaikan ketidakpuasan hati anda ini dengan cara yang efektif? Atau anda lebih suka memendam rasa?

Kalau marah, adakah kebiasaan anda untuk tunggu dan tunggu sampai tidak tahan sehingga ia meledak keluar? Adakah anda seorang pendengar yang baik?

Ini penting kerana dalam perkahwinan, seringkali akan timbul perselisihan pendapat. Jika anda tidak cekap berkomunikasi, lambat laun perasaan ini akan terkumpul sehingga suatu hari nanti menjadi punca pergaduhan yang besar.

Pokoknya, jika tahu anda kurang cekap berkomunikasi, adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memperbaiki keadaan ini. Maknanya WAJIB anda belajar mengatasi keadaan ini.

Contoh: Sesetengah wanita kuat merajuk, suka bermasam muka dan membatu apabila marah. Sebab sudah terbiasa dari kecil berkelakuan begini, tiada sesiapa yang cuba memperbetulkannya.

Apabila sudah berkahwin, marah dengan suami, dia akan bermasam muka dan mendiamkan diri berhari-hari. Suami pula menjadi serba salah, terpinga-pinga, tidak tahu apa silapnya.

Apabila sudah sering berlaku begini, tentunya akan mencetuskan rasa kurang senang antara kedua belah pihak.

Perlu diingat, sebaik-baik perkahwinan adalah di mana suami dan isteri saling lengkap melengkapi antara satu sama lain. Namun tanpa kemahiran komunikasi yang efektif, sukar untuk mencapai keadaan ini.

REALITI KONFLIK

Sebenarnya konflik boleh menjadi sesuatu yang positif atau negatif, bergantung pada reaksi anda terhadap konflik tersebut. Ia positif bila anda menggunakannya sebagai suatu batu loncatan untuk lebih memahami suami/ isteri anda.

Beberapa punca konflik rumahtangga termasuk:

1)Cara kita dibesarkan berbeza antara satu sama lain. Ada wanita dididik bahawa Rasulullah S.A.W menjahit baju sendiri, buat kerja rumah. Bermakna menyumbang bukan sahaja wang ringgit, tapi masa dan tenaga. Kahwin pula dengan lelaki yang tak pernah buat kerja-kerja ini; tak pernah tengok bapanya buat kerja-kerja begini. Perkara sebegini pun boleh menimbulkan konflik juga.
2)Pengendalian wang – belajar untuk bajet.
3)Mertua (termasuk ipar duai) – beri masa untuk mereka menyesuaikan diri dengan kehadiran anda. Untuk ibu dan bapa mertua khususnya, sukar untuk 'let go' atau melepaskan anak.
4)Seimbangkan keperluan anda dengan mertua dan keluarganya.
5)Luangkan masa untuk mengenali lebih dekat mertua dan ipar duai tapi jangan masuk campur perkara yang tidak membabitkan anda.
6)Ada sesetengah suami mewajibkan isteri untuk menziarahi keluarganya setiap minggu. Adakah ini wajar? Jika sudah tahu demikian, sudahkah diberitahu sebelum berkahwin?

TIPS BONUS

1)Banyak lagi syarat-syarat yang diperlukan untuk menjayakan sesebuah mahligai perkahwinan selain kasih sayang – sokongan, toleransi, kesabaran, kejujuran, hormat-menghormati, merendah diri, humour (maknanya mudah berjenaka dan jangan terlalu serius sentiasa).
2)Bayangkan bila sudah berkahwin. Bangun tidur orang pertama yang kita nampak ialah suami/ isteri. Jika ada masalah, dialah yang menjadi tempat kita mengadu. Pendek kata suami atau isteri adalah orang paling rapat dalam hidup kita. Itulah sebabnya seelok-eloknya kita persiapkan diri kita untuk menghadapi alam perkahwinan sesempurna yang boleh.
3)Perkahwinan ibarat menanam pokok. Selagi kita siram air, cukup cahaya matahari, baja, sihatlah dia. Jika diabaikan dan tersilap baja, pastinya layu dan suram tidak bermaya.
4)Berhati-hati apabila berkata-kata. Jadilah kawan yang paling istimewa untuk suami/ isteri anda. Terlalu ramai suami/ isteri yang tinggal sebumbung tetapi tidak berkongsi lebih dari itu. Cuba cari sekurang-kurangnya satu hobi atau projek yang boleh diusahakan bersama. Umpamanya kalau suka membantu anak yatim, usahakan ke arah itu. Atau minat kelas agama, mungkin boleh sama-sama aturkan satu program untuk surau berdekatan.
5)Mudah meminta maaf jika timbul ketegangan. Meskipun kita rasa bukan salah kita. Minta maaf dulu sebab seringkali kita tak nampak apa kesilapan kita (kecuali keadaan tertentu yang sudah nyata seperti suami mendera isteri).
Menghargai suami/ isteri. Jangan 'take for granted' perkara-perkara yang dibuat oleh pasangan anda, meskipun ia kecil.
6)Memahami lelaki dan wanita berbeza. Umpamanya lelaki, cari mentega dalam peti sejuk pun tak jumpa. Wanita pula sering sesat di jalanraya dan sukar membaca peta. Ini perkara biasa dan tak perlulah diperbesarkan!
7)Berilah masa untuk suami/ isteri masa bersendirian. Ada kala dia perlu masa untuk berehat, memikirkan masalah di luar yang tiada kena mengena dengan kita.
8)Jangan tidur dengan perasaan marah antara satu sama lain. Perlu diselesaikan segera.

Mudah-mudahan tips di atas menjadi sumber ilham kepada anda untuk lebih bersedia melangkah ke alam perkahwinan dan memilih cara-cara terbaik demi perkahwinan yang bahagia dan berjaya yang diberkati oleh Allah. Wallahua'lam.

p/s: Bila berkahwin, pelbagai masalah a.k.a konflik yang akan timbul.Buat persiapan mental menghadapinya..Berkahwin dengan orang yang kita cinta memang best, tapi yang PALING BEST apabila sama2 mengharungi dugaan, cabaran dan suka duka alam rumahtangga bersama2 hingga ke akhir hayat.

Tuesday, September 13, 2011

Rindu..


source: Mr Google
Assalamualaikum..

Alahai..rindunye rasa hati kat Mr Bie. (Orang pon baru kawen jugak, tapi takdelah eksen nak show off rindu2 kat laki nih..!~) Haip. Kalau tak nak baca sila klik 'close' ok. hehe :P cam bagus pulak kalau taip camtuh kan?

Anyway..memang rasa rindu kalau dah biasa Mr Bie call pukul 6ptg, tibe2 1hari tak kol. Asyik teringat aje. cam hari nih. Beliau ke platform dipanggil Duyong atas urusan kerja mungkin selama 3hari. Moga segala urusan Mr Bie dipermdahkan. Amin.

Sebenarnya, memang rasa rindu sangat2 nih. Hahah. :P~ Satu hari nih tak cakap. Biasa ade jugak orang nak dengar aku mengomel itu ini. tadi nampak ade satu miskol, pukul 12tengah hari. Tapi sebab hp dok dalam beg, n aku dok tempat lain, memang tak prasan. Maaf yek Bie, bukan sengaja tak angkat kol.Sian Bie, dari laut call, tapi wifey tak angkat lak. Maaf.

p/s: Bie,..cepat2 balik yek. Im Miss U alredi.

Monday, September 12, 2011

Rindu Rasa Hati


Salam..
Tibe2 rasa rindu kat seseri menggamit diri aku..
skang rasa nye aku dah punyai 6,7 batch adik da.. huhu
aku batch vivacious.. dari skola kampung ke skola bandar.. n SBP.. kena compete dengan sume memang sangat2 mencabar.. dengan pelbagai konflik diri yg perlu dihandle.. ahaks.. yg paling best, spnjang 2 taun aku kt seseri, aku dah dapat berjalan2 ke johor (umah nurul huda), perak (arda), bukit beruntung (sarah ileen liew), n nogori 9 (umah hana n fadz..).. byk jugak tu kan/? ye la.. kalo nak balik terengganu dah bape rm.. so, g umah kawan2 tiketnya lagi murah..hehe rindu korg sume..

bile tengok sudu garfu, teringat kt DM seseri.. dewan graha puri.. seseri laa satu2nye skolah yg mkn berhidang.di layan betul2 cm puteri..ngeheheh2.. mknn sume best2 tau.. aku mmg xpenah miss.. kt sini laa aku blaja mkn tempe grg ikan bilis (sblm nih xpenah mkn k).. teringt zmn dlu.. kl xbw sudu garfu mmg xbleh mkn.. rs cm hell je skola tu.. peraturan ketat cm2 yg teramat2 cm penjara.. nk jalan xbleh seret2 kasut, nnti haus! tu kate miss maria.. mmg garang giler.. tp.. dlm ht baik.. hehe sje nk disiplin kami jd wanita yg berprestij..muahaha.. mule2 mkn gune sudu garfu, mmg ayam goreng tu hidup balik tau..melompat2 msuk pinggan org..hahaha..kelakar.. n bile time xbw sudu, aku cilok jugak mkn pki tgn..

dah citer psl DM nih..mmg bengkek gak la hati.. sebabnya? bile nk greet warden ms dinner, n bunyi kerusi ditolak, kena duduk balik. kitorg kena bgn tanpa membuat bunyi kerusi ditolak.. bagaimanakah?? haisy!! ape2 pon..practice make perfect! tuh tak kira lagi masa malam makan beradab! super duper stylo dan berprestij!~

teringat, pagi2 dah bangun..berebut nak mandi. gerak sorang2 ke surau, solat subuh. pastuh pegi DM bekpas..yang paling aku suka bekpas roti canai. memang best kari abg mawi..pastu menu tengah hari best jugak. ada masa nasi ayam, nasi tomato lah..macam2 menu best...pas abes kelas berlari ke DM, untuk lunch. pastu berlari2 tukar baju kat dorm tukar baju prep. baju prep petang warna kuning hitam, suar track n sport shoes.. tudung lak kena ikat style reben ke tie aku dah lupe.. pelik2 je peraturan. prep malam pakai baju kurung n wajib berkasut. sebab kasut aku high heels or ketat or rosak, aku lebih suke pakai sport shoes jugak untuk prep malam. memang cun pakai baju kurung n sport shoes! haha...

rindunye kat cikgu2 dulu yang baik2.. cam cikgu mahadiah, cikgu Syarni, cikgu hazilah dan ramailah..tapi ada sorang cikgu BM yang aku tak suka sebab pilih kasih! memang aku ingat sampai sekarang dia tuh..

Dah lebih 6 tahun tak jumpa kawan2.. dulu2 masa SPM ada cita2 tersendiri.Tapi skang masing2 ada hala tuju tersendiri. Cam aku, dulu cita2 nak jadi pakar pemakanan, tapi skang ke arah cikgu Matematik..Sarah Ileen nak jadi engineer, sekarang ke arah forensik (if im not mistaken)..Aarin nak jadi yang berhormat a.k.a ahli politik, sekarang ke arah jadi cikgu English..Bibi lak wat medic kat mesir... Ain wat engineering kat korea...Wawa pulak skang tengah wat master kat USM!~ Anyway..wishing u the best of luck!~

p/s: rindu dengan suasana seseri yang positif dan sentiasa membantu orang. Tak pernah nak kondem orang walaupun pada masa tuh aku hanya pakai walkman, kawan2 dah pakai mp3 dan mp4...aku pakai kamera guna kodak, kawan2 dah pakai kamera digital...maklumlah, ramai orang senang. tak cam sekarang, .. aku pakai barangan F. Timber dah ada yang kondem. haha :P~ tapi ade aku kisah?

Tuesday, September 6, 2011

Dapat Mc 2 haRi..

Assalamualaikum..
Alkisahnya bangun2 penin kepala semacam, berat je rasa.
Nihlah akibatnya tak tido lena selama 3minggu.
Sebab Mr. Bie dok berleter, lastly decide ke klinik.
Then, doc bagi mc 2 hari.
Doc kate saya tension. Doc suh rehat.
Tapi rehat tak rehat jugak, cuma tak g kelas aje.
sebab there is too much things to do..

p/s: when everything settled kite g honeymoon yek Mr Bie. Sori... coz xdpt cuti panjang. Bulan 11 nanti dah abes blaja..kita g mane2 aje ok. :D

Monday, September 5, 2011

Kisah Cinta Sampai Syurga

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..dengan sekali lafaz, aku dah sah menjadi isteri orang pada 1 September 2011 bersamaan 3 Syawal 1432H, hari Khamis. Majlis yang sederhana berjalan lancar. Syukur sangat2. Buat Family, kakmin n abg d yang bertungkus lumus membantu dari 3bulan lepas sampai sekarang, terima kasih banyak2 diucapkan. Tak lupa buat kakdah n abg man, abg v, dikwan, mokde n family, kakzah n abg ayik..terima kasih jugak. Tanpa bantuan korang rasanya majlis takkan berjalan lancar. Buat photgraphers..thanks ok. Harap segala kekhilafan yang berlaku sepanjang majlis harap dimaafkan... doakan agar Kisah Cinta Lina & Lee sampai syurga..Amin. :D
Ok, buat kawan2 yang tak dapat datang, maklumlah cuti raya, nih ada beberapa pic yang aku suke. enjoice...

Pakai stokin untuk upacara akad nikah..
Hepi je dah jadi bini orang.
Thank mR. Bie sebab sudi pikul tanggungjawab atas saya.


Outdoor photography kat Tasik Puteri, Bukit Besi.
Sori buat kwn2 yg dtg lebih dari kul 3ptg tengok2 pengantin takde,
pengantin kena kejar untuk solat Zohor jugak. hehe


Majlis sambut menantu. 2 September.


p/s:Buat Mr Bie, i dun promise a world for u. But i promise to be the best for u. May Allah bless us. n Kisah cinta kita berkekalan sampai syurga. AMin. :D

Saturday, August 27, 2011

LAst Post SeBElum Tukar Status..

AssalamualaikuNew Postm.

Hari nih dah 27 Ramadhan. Ada lagi 2 hari untuk berpuasa.
30 Ogos dah raya. 1 September pulak big event aku.
Rasanya memang banyak sangat kerja yang perlu dibuat.
Dan aku lak dalam mampu tak mampu buat kena gagahkan diri jugak lah.
Moga segala urusan dipermudahkan. AMin.

Sebelum bertukar status dari Cik kepada Puan,
Aku nak ucap selamat hari raya buat semua.
Selamat pengantin baru jugak untuk diri sendiri.

p/s: thanks buat kawan2 yang dah bagi adiah. dak2 girl sains, my rumat, anne, halim, warga sklk... xlupa buat mama zaiton n zati zaki...susah2 jer buat roses..but cantik sangat2...suke.. :)
pade yg xdpt dtg...aku paham ok. musim raya katekan...

Wednesday, August 24, 2011

Spa Q!~

Assalamualaikum..
Tadi aku g spa..
Yela, utk bakal suami jugak..Ngeh3..
Anyway.. memang best.
Wat facial, scrub bdn, body massage, sauna n jakuzi..
sume best..kecuali tang jakuzi..
aku sangat2 dizzy bile mandi rempah..
aku tak tahan dengan bau diaa...

p/s: anyway..7 days to go..

Tuesday, August 23, 2011

DeMam...

Assalamualaikum..

Hari nih aku start bersin tak henti2..
kepala lak tak henti2 denyut...
kerongkong rasa gatal2..
Patut lah AR tak siap, aku tak sihat rupanya.
(Alasan!~ ahahhaha)
Takpelah, sakit kan kifarah dosa.
Better demam skang dari demam minggu depan.
Tak gitu encik Tunang?

encik Tunang pon demam jugak kan?
siap suara tak kuar bagai...
mesti saya jangkit dgn encik tunang nih...
Jauh virus berjalan2 cari saya yek!~

p/s: bak kata na, kuat ek chemistry kami.!~ sampai sakit pon kongsi. ngeh3..

Monday, August 22, 2011

Berkat!~

Assalamualaikum.

Tadi pergi bazar Ramadhan.
Dan beli buah mata kucing.
Murah aje, rm6 sekilo.
Tapi aku ambil setangkai, lebihlah dalam 100g.
Pastu pakcik tuh kurangkan buah dari tangkai, dalam 2,3 kali.
Pastu aku perasan, buah2 xelok yang berair dia tak buangkan lak plak.
AKu nampak dalam 5,6 biji buah berair.
Aku cakaplah, "Pakcik, ada buah tak elok tuh." sambil tunjuk buah2 yang berair.
Tapi pakcik tuh buat tak tau. Aku geramlah jugak.
At least, pakcik tuh buang lah yang buruk.
Atau, tambah lagi 2,3 biji.
Bukan dapat kaya pon bila pembeli rasa dianiaya.
Aku dok geram jugak.
Dok bebel kat kawan aku.
Tapi, kawan aku tegur, "Apa kata kau doakan pakcik tu diberikan kesedaran apa yang dibuat tak betul!~"
Terdiam gak aku.
Ape2 pon, moga pakcik tuh dapat kesedaran.
Dan pakcik, I`ll never buy anything from u!!!!!~

p/s: tadi belajar, cikgu pon boleh hidup dalam tak berkat. sebab tipu duit. Duit haram/halal bahaya, boleh effect pada anak2. Anak2 jadi orang, atau orang utan!

Thursday, August 18, 2011

Hilang Fokus


Assalamualaikum.

Dah menjejakkan kaki ke final sem. Tak tau kenapa, perasaan malas sangat2 mengcengkam jiwa. Tak tau lah kenapa. Ramai dok menyakat feeling aku dah pergi kepada event lepas raya. Iya ke? Rasanya tak kot. cuma mungkin rasa dah penat belajar. Nak abeskan degree nih, makan masa 5 tahun setengah. 5 tahun dah settle, setengah taun je lagi tinggal. untuk setengah taun last nih, kire dah separuh jalan ditempuh,... lagi 2 bulan ++ aku akan abes blajar. cepatlah abes!~ cepatlah masa berlalu!!~~~~

Wednesday, August 17, 2011

Parti Bujang!~



Assalamualaikum..

Tak sampai 2 minggu lagi tarikh 1 September akan tiba. (Im waiting for that moment!~) Anyway. semalam kami satu kelas berfoya2 ke Kota Bharu. This is my last semester dan year too. So, we decided to hang out from evening until early morning. Sangat2 terharu sebab cukup2 20 orang. Biasanya susah nak cukup tau. Kami gerak dari kul 2 petang, n sampai ke hostel balik kul 2 pagi.

Kul 3.30 petang sampai kat KB Mall. Kitorang g men bowling. Ohoo.. sangat2 seronok. Tak sangka aku yang tak pandai main bowling boleh wat strike 4,5 kali..ngeh3..

Kami makan dekat D'Mina. Which is sangat2 sedap. Makan berhidang. Aku satu meja dengan Apih, Long and Hajar. Hajar awal2 lagi dah potong2kan telur bistik kepada 4. aku lak siap2 masukkan tomyam ke dalam mangkuk2 yang disediakan. Yang kelakarnya, meja belakang aku dok gaduh2 berebut makanan. Siapakah dia? Mestilah Jammil n Kak Mie. kelakar lak tengok dorang. Huhu.. :P

Lepas makan, pergi terawih. Ingat nak solat Isyak, pastu choww. Sekali semua kereta kena block. Amek kau. Last2 yang solat tuh sume naik teruskan sampai terawih. Alhamdulillah. Yang tak bleh solat plak pergi melantak colek buah kat gerai depan masjid.

Pastu, g wakaf che yeh. Ronda2 ajer.. Cuci2 mata. Barang2 dia mahal2. Tudung yang mak aku pesan dapat rm30 - rm20.. padehal tudung yang sama aku boleh dapat rm15 kat jerteh. So, aku memang tak beli. walau puas tawar menawar, dorang tak nak bagi, aku letak aje.

Kul 12 malam, anak2 dara, n teruna serta pasangan baru berkahwin menapak ke Mc D. Betul2 depan wakaf che yeh tuh. Ramainye orang tak hengat!~ Anyway, memang seronok hang out dengan kawan2 sampai pagi. 1 Kelas lak tuh. Susah2 sangat nak organise, lastly jadik jugak. Maybe this is our last hang out kot.? huhuh.. Dan ida dok menyakat, katanya nih parti bujang aku before marriage. Pastu kitorg dok singkap2 sejarah2 lama. huuhhuh

Anyway, main bowling n makan di D'Mina restoran is free. tak bayar duit pon. Ada pensyarah2 murah hati bagi rm300. dan the rest class support. Hehe.Aku naik Honda City Hajar dengan Ziha, Hajar amek RM5 ajer sebagai duit minyak. Pastu bayar untuk GCB Burger. Itu aje. Sangat2 murah rupanya. Dahla Jalan2 satu KB. Anyway thanks Haja. Bile cerita dekat en Tunang pasal Haja amek duit minyak sikit, dan aku tanya jugaklah berapa RM habes minyak dari maktab ke rumah aku.. en Tunang jawab, rm40 dah cukup pergi balik. Kalau isi rm60 tuh dah boleh sampai Kuantan dan jalan2..!~ Aku rasa tertipu la jugak dengan someone. Biarlah, aku tak penah pakai kereta lagi. But, the past is history. Aku halalkan semuanya!~


p/s: Anyway, i`ll going to be miss u all. :) Next year dah posting. Keep in touch dear.

Monday, August 15, 2011

'Rajin;

Assalamualaikum.

Sekarang berada di final sem dan final year. Memang keje berlambak2. Nih chech list!~

1) EDU3109-25 ogos 2011
2) EDU 3108-15 September 2011
3) AR - 20 September 2011...

Tapi progressnya mestilah disiapkan awal..ye tak? tapi taktau kenapa kemalasan melanda diri ini... Rasa sangat2 kronik skang nih. Ape yang patot aku wat?? cammana nak hilangkan kerajinan yang melampau ini??? Ya Allah, berilah aku kekuatan!~

Sunday, August 14, 2011

Anak2 Feldakah?

Assalamualaikum..

Hujung minggu lepas dapat berbuka puasa di rumah dengan famili. Sangat best. aku masak daging black pepper, sup sayur dan jugak ikan bakar air asam. Masa tengah masak, ada jiran depan rumah datang, tanya mak aku nampak tak seorang lelaki botak lalu area kawasan rumah aku. Rupa2nya, lelaki tuh dah kelar seorang anak jiran aku. Kenapa? Sebab dia marah tak dapat nak curi apa2. Dulu2 lelaki yang sama penah curi rantas emas. Kali nih, tak ada apa yang nak dicuri,dikelar pulak budak yang tak bersalah. Alahai. Dahlah di bulan puasa. walaupun dah banyak benda Felda wat untuk bagi peluang pekerjaan dan pendidikan, tapi masih tak nak ambil peluang. Sedap sangat ke mencuri??


Wednesday, August 10, 2011

Tekanan si bakal pengantin...

Assalamualaikum..

Hai.. mentang2 dah nak kahwin asyik pos pasal perkahwinan aje. hehe biarlah. blog inikan diariku. ini adalah salah satu cara menghilangkan tekanan. Haha. yo lah tuh. Anyway. bila merancang sesuatu majlis, memang rasa agak tertekan - kalau uruskan sendiri la, kalau serah pada mak ayah memang tak tertekan langsung kot. huhuh .

tapi dari sudut positif, tekanan itu menyebabkan kita cepat2 cari jalan penyelesaian. Contohnya, menjadi sangat tertekan apabila dah berjanji dengan A untuk membuat katering misalnya, tiba-tiba terpaksa membatalkan atas sebab-sebab tertentu. Tertekan lah si bakal pengantin. dahlah tengah sibuk buat persiapan pernikahan, dan jugak peperiksaan yang bakal mendatang. Majlis pulak 2 minggu lagi. Katering lain adakah nak amek? Kot2 amik charge mahal lagi.

Apa2 pon, luahkan masalah tersebut dengan orang2 terdekat yang mampu memberikan pertolongan. sebagai kawan2 jangan pulak tambahkan tekanan tuh. AKu pon rasa bimbang jugak, ramai ke tak kawan2 ku yang hadir. Hehe. Anyway..sudah tugasku menjemput. Terpulanglah untuk hadir atau tidak.

p/s: Doakan segala2nya berjalan lancar. di pihak saya dan jugak lelaki.

Monday, August 8, 2011

Kena serang!!~



Assalamualaikum.

Saya telah diserang... dengan assignment yang melambak2.
Haish... :( rasa sangat penat pon ada.
Dahla tengah melaksanakan urusan2 berkaitan 1 September.
Tak menang tangan pon ada rasanya.

Minggu nih berkemungkinan saya balik.
menguruskan hal2 yang tak berapa nak beres lagi.
saya bertekad nak bereskan hal tersebut pada minggu ini jugak.
InsyaAllah. HArap2 dimudahkan jalan.Amin.

p/s: Harap segalanya dipermudahkan. AMin.

Saturday, August 6, 2011

Teringat masa belajar fizik...

Assalamualaikum.

Tadi masuk group seseri kat mukabuku. tengok nama cikgu Syarni Tasu yang penah ajar aku fizik masa form 5. Cikgu tuh cantik, comel molek je. Teringat lagi, masa tuh dia tengah bagi paper exam kitorang. Time kat nama aku..

Cikgu: Siti Nurhazlina ( bukan nama sebenar)
dengan bajet comei dan ayu, aku bangun pergi amek.

Aku: Mekasih cikgu.

Cikgu: Mengelekek saya gelak dengan jawapan awak. Kenapa awak jawab fatamorgana untuk soalan nih?

Aku senyum tersiput2.

Aku; Bukan ke cikgu? Betullah. dari jauh nampak cam air ada kat atas jalan raya, dekat takde. Fatamorgana lah cikgu.

Cikgu: Awak ingat nih tajuk lagu nasyid ke?

p/s: thats why lah aku tak boleh jadi engineer kot. teori fizik memang fail. hahah :P

Thursday, August 4, 2011

Salah sendiri


Assalamualaikum.
Dah tak sihat 2,3 hari.
Dah tanya mei ape keje kena hantar sok.
Tapi lupa nak wat.
Salah sendiri.
Nak berjaga malam takut sok tak sihat balik.
Salah sendiri lagi.
Haila..nasib badan.

Wednesday, August 3, 2011

Bazar Ramadhan

Assalamualaikum.

tadi g bazar yang hanya ada pada bulan ramadhan. sangat2 terkejut lihat2 harga yang mencanak2 naik. alahai. mahalnya harga yang diletak. dah lah dapat sikit. beza beno bazar ramadhan taun 2011 dengan 2006 dulu.. (boleh lak compare yg zmn lampau..)

apa2 pon, aku dah bertekad..mungkin akan menjarangkan diri ke bazar kg raja nih. sbb mahal sgt. kecuali kalo rasa nak makan makanan tertentu.....

p/s: sib baek lah dah last ramadhan kat sini...

Sunday, July 31, 2011

Ramadhan Terakhir..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Aku dapat jumpa lagi dengan bulan Ramadhan tahun ini. Sebagai anak dara. Mungkin pada tahun hadapan, aku akan menjalani Ramadhan dengan status ibu pulak. Siapa yang tahu kan?( AMin.. ) hehe. seperti yang dimessage pada encik Tunang, aku cakap.. " Hayatilah bulan Ramadhan sebagai anak teruna dan dara. hehehe " Bagus tak wish 1 Ramadhan aku?

Alhamdulillah. Syukur sangat2 sebab masih bernafas dan bernyawa untuk meneruskan ibadah. Doakan aku moga semakin sihat yek. Harap2 dapat menunaikan ibadah dnegan baik. InsyaAllah.

Apa2 pon, Berdoa sangat supaya event 1 September 2011 nanti akan berjalan dengan lancar. Moga diberkati dan boleh merapatkan hubungan silaturahim semua pihak. AMin. :D


p/s: Alhamdulillah. syukur sangat2. ada adik yang mau hantar aku ke spa. ngeh3... patot tak aku ke spa ek??

Saturday, July 30, 2011

30 hari..


Assalamualaikum guys..
Lusa dah ramadhan, dan dalam 30 hari lagi 1 September akan menyusul. :D
Sangat2 teruja, nervous pon ada.
Cuma kadang2 bimbang itu datang jugak.
Bersediakah aku menjadi isteri? menantu? ibu?? - ibu..? erk.. cam awal lagi kan. haha
Anyway. Just praying i will do the best.
Alhamdulillah. Hari itu semakin dekat.
Moga aku dapat jadi yang terbaik untuk en tunang.
Moga aku dapat membahagiakan en tunang.
Aku tak perfect, tapi aku akan cuba bahagiakan selagi termampu.
This are my promises!

p/s: Nervous!!~

Wednesday, July 27, 2011

Harga setem terbaru..

Assalamualaikum.
Tadi pergi pos kad kahwin untuk member2 di seseri, dan jugak kenalan yang jauh2. Tapi sangat terkejut. Ye lah, dulu2 30sen dah boleh hantar surat g KL, Sabah n Sarawak. Sekarang, dalam negeri sendiri pon dah 60sen ok. 60sen tuh untuk kad putih kosong camnih..
setem untuk sampul camnih 60sen aje ok..


tapi kalau sampul camnih, agak2 berapa posen yek???

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


kena guna setem 80sen. amek kau.. hahaha.. sampul surat aku lebey kurang camnih. tapi bukan lah cam nih ok. terkejut jugak. tapi, takpelah. walaupun berpuluh2 kad aku hantar, aku redha je la. haha :P anyway... tak mengapalah. dah selesai tugas aku invite orang jauh. pasnih orang dekat lak. :)

Saturday, July 23, 2011

5 Weeks to go!!~


Assalamualaikum.

Masih ade 5 minggu lagi untuk membuat persiapan. Ramai yang tanya aku, cammana dengan persiapan, cammana nak plan wedding nih. anyway, bagi yang nak kahwin, nih ade tips yek.
1) rancang betul2 brg2 hantaran yg nak dibeli. buat list, anggaran harga barang. pastu, tuliskan juga harga sebenar barang.
2) rancang betul2 sources duit dapat dari mana, berapa rm. so, senang la nak arrange majlis, khemah berapa buah nak disewa, tetamu berapa orang nak dijemput, kad kahwin berapa keping untuk ditempah.
3) plan hadiah/goodies yang nak dibeli. survey harga, dan cuba bajetkan.
4) plan date2 utk beli barang, tempah katering, khemah, kek, goodies supaya korang tak terkejar2 or xcukup masa.
5) pastikan borang2 berkaitan perkahwinan - hiv test, borang saksi, wali2, sijil2 - disiapkan sebelum 1bulan dari tarikh perkahwinan.

Alhamdulillah.. setakat nih sume dah settle. cuma kad belum diedarkan lagi. Maybe 3 minggu sebelum kahwin baru diedarkan. bagi SKLK, minggu depan akan diedarkan kad, sebab dah last week internship. :)
yang belum settle hanyalah goodies. nanti kena rancang baik2 ape yang perlu dibeli. Anyway, pray 4 me.

p/s: hepinya. en tunang dah balik. :D

Tuesday, July 19, 2011

Rindu Tak terucap!

Assalamualaikum.

Biasanya, dalam pukul 7mlm or 8.00 malam lebih2 camnih, pasti telefonku berbunyi. Tapi hari nih, tak ade bunyi lak. sunyi je rasa. Sebab nya en tunang ke laut hari nih.

Citer pasal en tunang ke laut, ada kawanku salah faham yang ingatkan en tunangku memang kerja menangkap ikan di laut. sebenarnya aku hanya menyakat dia jer. haha. tak sangka dia percaya. Anyway, kerja nya memang memakan masa berhari2 jugak di sana. He promises me, paling cepat balik hari Khamis or Jumaat (OMG!!~ lambat jugak tu.) Tapi before 1 Ogos dia akan balik. sebab kami dah ada program. hehe

Ape2 pon. buat en Tunang di platform, cik Tunang di sini doakan moga segala urusan dipermudahkan. dan diberikan keselamatan dalam apa jua situasi. Moga selamat pergi dan kembali ke sini. Im waiting for u. :) Amin.

p/s: cepat2 balik ye. bagi hp nih berbunyi. waiting dekat YM, Skype, Gtalk, tapi abg tak online. takpelah, i will waiting.

Sunday, July 17, 2011

6 Weeks More to Gooo!!~

Assalamualaikum..

Hari nisfu syaaban. Maknanya, dalam 2 minggu lagi kita akan menyambut Ramadhan. dan tambah dengan 4 minggu bulan Ramadhan, bermaksud aku ada 6 minggu lagi untuk bersedia.. wOOwww!~

Merasa menguruskan everything sendiri, dari pelamin, kad jemputan, barang2 hantaran,, kecuali jamuan kenduri... memang rasa agak memenatkan. But excited sangat2. just praying everything going as planned. Amin. InsyaAllah. Bukan takde orang yang nak urus.. Tau, ramai je yang boleh diharapkan, akak2 dan abang2.. cuma mungkin mahu rasa susah sendiri, maka mungkin majlis tuh akan aku rasa lebih nikmat. Hehe.

Anyway.. on the big event, moga segalanya berjalan lancar. Dan harap sangat dipermudahkan. Biar pun majlis kecil, tapi mahu semuanya ada. InsyaAllah. Biar kecil, tapi membahagiakan aku. InsyaAllah. :)

Sunday, July 10, 2011

Kad Kahwin???Tipu??


Assalamualaikum.
Alhamdulillah. Kad kahwin dah sampai. i order online aje u. tapi i sedih ok. sebabnya? berlaku miscommunication. kalau i nak kate die tipu, cam tak baik pulak sebab nampak i berburuk sangka. but sedih plak rasenya. Bukan kena marah dengan en tunang pasal tu, tapi teguran dari dia buat i terasa sendiri. (gedik lak rasa nak ber "i" nih.. :P )

Alkisahnya, cik tunang pesan, simpan segala message, email berkaitan semasa order kad online. yang email tu aku simpan lah, tapi tang message tuh..sebab hp aku xbleh simpan sent message banyak sangat, so aku secara tak sengaja terdelete. dan masa tuh tak forward message tuh kat dia. dan jadik lah cam sekarang...

1) aku order kad 700 keping + envelop bercetak..yang sampai 700kpg kad, tp envelop plak tak bercetak...
2) aku order 2 bunting + extra 200 envelop bercetak. harga dipersetujui rm70..tp yang sampai 1 bunting + 200 envlop bercetak tuh.. aku bukan kisah sangat rm30 tuh .. (rm30 untuk harga 1 bunting ok)..cuma kejujuran, halal dan keberkatan yang bermain2 dalam kepala otak aku.. ntahlah. aku rasa dia tipu aku, dan dia lak rasa benda yang sama.

Atas sebab nih, aku kol en tunang nak tanya pendapat. dan dia tanya aku simpan tak message2 dari kadkahwinonline tuh..so, nampak dah salah aku sebab tak simpan bukti2 tuh. untuk kawan2, kalau nak order kad kahwin online tuh, pastikan semua order dan maklumat bayaran untuk harga barang diemelkan. sebab emel sah2 disimpan dan boleh diforwardkan..tol x? tak cam message hp boleh diremove tanpa disedari. dan kalau cakap mulut jer memang boleh diputarbelitkan.

p/s: Walau hanya RM30 yang dimusykilkan, tapi soal keberkatan n halal haram jangan dibuat main. tak kisahlah, asal nih hanya share pengalaman. harap tak jadi dekat orang lain.

Tuesday, July 5, 2011

Sabar


Assalamualaikum readers..
Ada ke orang nak baca blog diary cam aku nih? ade aku kisah? keh3..

Setiap orang pasti ada masalah. dan apa yang mampu dilakukan adalah sabar. sabar? iye..sabar. mesti orang2 name sabariah sangat penyabar. aih..ade kena mengena ke? hehe..

anyway..if ade masalah keluarga tak patot citer dalam blog bagitau satu dunia. dan tak elok cite kat semua orang. . cam post en JT..anyway. sabar je lah yang mampu.

Saturday, July 2, 2011

"Blog Assignment Jejaka Terhangat: Aku Suka Blog Ni".


Assalamualaikum..
Pertama kali aku nak join contest. Ngeh2.. sebelum nih hanya jadi silent reader encik JT nih jer..kalah menang belakang cerita. Yang penting kita berusaha. Ok.. sape2 nAk join jugak, boleh klik kat link encik JT yek..

Apa tugas yang perlu di lakukan?? jom check list...

1. Buat entri bertajuk:
"Blog Assignment Jejaka Terhangat: Aku Suka Blog Ni". --->
Dah buat.

2. Letak header blog Jejaka Terhangat dan linkkan ke entri ni. --> Dah letak dan bagi link.

3. Bagitahu blog yang paling korang minat. Sertakan link blog tersebut, dan berikan 2 point kenapa korang suka blog dia. ---> Aku paling minat blog Beat Garden. bagi 2 point jer? kalau banyak2 point boleh? hehe

1)Bile masuk blog nih rasa masuk dalam taman.
2) Blog nih bagi aku macam2 info yang menarik dan pelik.
3) Gaya penulisan dia santai.
4) Owner garden nih sangat2 low profile.
5) Sebab first time jumpa perempuan nama musang merah.

4. TAG SEORANG blogger dan pastikan dia tau ditag. ---> Nak tag roomate aku lah.. :D Cik Izzati.

5. Hantarkan link entri assignment korang kat komen entri ni. Done.. ---> Done. dah bagi link.. Alhamdulillah...assignment sudah abes.. :)

Wednesday, June 29, 2011

Yeay!~ dah aabess...


Assalamualaikum.
Syukur sangat2, walaupun ada junior, kami senior sem 8 masih diberi kepercayaan untuk menjadi AJK makanan untuk seminar peringkat kebangsaan. It shown the lecturers trusted us the most. haha (Perasan!~)

Kalau ingat, dulu2 masa kami ada senior pon, kami jugak dipertanggungjawabkan. dah ade junior, masih kami. Ape2 pon, sangat2 hepii coz dapat buat yang terbaik untuk semua. Tipulah kalau kami tak kena marah, kena maki... tapi senyuman tetap kami lemparkan. hehe Yelah, a angry man is a hungry man kan!~

Ape2 pon.. the experience like gold. akan jadi kenangan sampai bila2.


Monday, June 27, 2011

Tak sia2 jd waiter kat seseri..!!~


Assalamualaikum guys!~

alhamdulillah.. dah selesai tanggungjawab aku jadi waitress pada malam nih. Dah hampir 6 tahun aku tinggalkan kerja melayan orang nih.. teringat kat seseri, asal makan beradab je jadi waitress. kirenya tak sia2 lah penah jadi pelayan tetamu kehormat masa zaman kat seseri.. Rindu pulak dengan makan beradab yang dibuat 3 bulan sekali. Rindu nak dengar zureen or diana sebut, "Bangun".. dan ucap hormat.

Rindu dekat meja makan.
Rindu dekat dewan graha puri.
Rindu dekat baju purple hitam- baju rasmi seseri.
Rindu kawan2 vivacious..
Rindu seseri!


Ayam penyet..

Assalamualaikum..
Sangat penat. Hari2 yang memenatkan sudah tiba. due date assigment en Tunang hari Jumaat nih. Tapi satu habuk pon tak buat lagi.. *sigh*.. ok2..tinggalkn pasal asigment.. kite cakap pasal Ayam penyet..

Masa jalan2 di Sunway Piramid, aku makan kat Ayam Penyet nih. Yang merupakan branch dr indonesia.. memang sedap makanan dia.. cuma.. servis dia sangat2 teruk. Tak penah aku jumpa restoran seteruk sinih. Yela, pelayan tak senyum, garang jer.. bagus lagi pelayan kat KFC, McD n PIzza Hut,..Kenny Rogers pon 10 kali ganda lagi bagus n ramah.. Then plate dan bowl yang dia guna cam untuk kucing makan jer. nak tau kenapa? aku perasan bowl aku dah sumbing.... n plate member pon same.. hailaa... 1 set RM12++ .. tapi service teruk.. sib bek rasa sedap... ape2 pon.. Banyak benda yang perlu diperbaiki......


p/s: pasnih takkan jejak lagi kot kat sini...rela habiskan duit kat Kenny Rogers lagi.

Sunday, June 26, 2011

Alhamdulillah..yeay dapat sijil spm!!~

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..dah dapat sijil spm. dan semua dokumen posting dah dihantar pagi tadi. syukur sangat. Mula2nya ingat nak ponteng kelas hari Khamis, sebab nak pergi malam Rabu.. tapi sebab ada member ajak temankan atas kes sijil spm dia hilang jugak, tiket diburn begitu saja. (Bajet duit banyak.. hahaha) Ape2 pon, it teach me a lot.

Ok, hari tu aku janji cammana nak buat kalau sijil spm hilangkan. For spm 2000 and above, semua maklumat ade dalam sistem. Kita just pergi ke kompleks kerajaan parcel E, kat blok E11.. kat situ ade akak2 yang cantik dan ramah akan tolong kita.
1) Pergi kat kaunter sijil, bagitau sijil hilang.
2) Akak2 cun akan bagi borang permohonan sijil spm.
3) Bayar RM10.. dan diberitahu untuk tunggu selama 1 jam.
4) Tak sampai 30minit dah siap.. senangkan? :D
if korang nak wat secara pos pon boleh, cuma it takes 1 months. hehhe korang choose mane yang korang lagi prefer..

tapi untuk tahun 1999 dan ke bawah, maklumat tuh ade dalam file. so, dorang kena cari and it takes 2weeks paling cepat. so, waiting aje k.. hehe

dan sepanjang kat s.alam... learn a lot of thinks.. like dun judge a book by its cover. its hard to say,.. and i still thinking how to advice... but teguran tuh memang menyakitkan. and rasa tak berani untuk menegur. takot persahabatan yang dibina berkecai... ape2 pon, its shown kite syg kawan kite kan? maybe 1 fine day, aku jarap aku berani utk menegur..amin..


Monday, June 20, 2011

Sijil SPM..Ohhh!~

Assalamualaikum..

Kepala tengah pening nak cari sijil spm.. hadoyaii.. sampai terbersin2, merah2 bijik mata cari setiap sudut. so, sebab mau posting.. dan atas nasihat kawan2.. aku akan ke Putraya.. untuk dapatkan sijil spm tuh..

Oh Yeah..
saya sangat takot sebenarnya.. nak pergi sane sorang2. adoyai.. takot..!~
nak survey cari sorg2.. Moga Allah permudahkan jalan aku...doakan aku selamat..

Friday, June 17, 2011

Jalan2 cuti


Assalamualaikum..

dalam dua hari lagi, aku akan ke maktab. Alhamdulilah, terengganu cuti hari Ahad, sebab menang bola.. yeahh.. sangat2 seronok.

sekarang bercuti di pekan, pahang. Dok umah abang aku. membawa diri. hehe :D if u stress, u should find way to release it. sebab tak rasa mampu hadapi tekanan, so aku bawa lah diri. its really sad if no one hear u. n pitiful if ur voice not heard.. bialah.. just doakan moga semua berjalan lancar.

semalam jalan2 di ecm, n i bought stage foundation. takpe, cuba2 je dulu. :D sebenarnye nak cari bedak, tapi teringin lak nak pakai foundation die. coz tgk my friend pakai cntik.. :D mase i try pon, foundation absorb dengan cepatla. so xrasa melekit cam maybeline foundation.. maybe maybeline tak sesuai dengan aku..hehe. y u not try stage foundation and find it out?