Sunday, December 30, 2012

Selamat tinggal 2012..

Assalamualaikum..

2012 bakal mlabuhkan tirai.. alhmdulillah.. pelbagai dugaan, memori saat manis masam kelat dah dilalui.. syukur berjaya mengharungi 2012 dengan baik... sedar xsedar... dah hampir 1 tahun bergelar guru... kejap je masa berlalu...

Alhamdulillah... hari nih baby dah bebas jaundice... bacaan dh turun pada 9.. so, misi kate xperlu check lagi.. alhamdulillah... syukur, cukup 17 hri usia, xde kuning dh.. bolehlah ibu start makan set pantang pulak yekk..

rsa trauma nk mmbuang.. hihihi dh 17hr bersalin, bru hari nih kena sembelit... aduhlaa... skit tak terkata,,,.. pasnih kena byk mkn serat... bntuk bdn dh kmbali ke normal.. alhamdulllah.. harap2 semua baju masih muat lagi lah.. hhehe

skolah dah nak buka.. selamat kmbali ke sekolah semua.. aku jjugakk boleh sambung cuti lagi.. heheh

p/s: thanks mr hubby for everything.. love u so much

Thursday, December 27, 2012

Wishlist 2013..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..syukur sangat2 wishlist 2012 berjaya ditunaikan..dan item no 4 memang sangat2 teruji skang nih.. insyaAllah anugerah Allah ini akan dijaga sebaiknya..

untuk wishlist 2013.. pastinya memerlukan wang yang banyak.. haha :P

1- nk bf thaqif iman b rosli.. op
2 - perkakasan rumah
3 - masuk rumah before april
4 - membuat kerja b4 dateline
5 - bersyukur

moga apa yg dirancangkn berjya dicapai.. Alhamdulillah.. nak masuk age 25 years.. dah ada hubby, anak, keta n rumah... alhamdulillah..syukur....moga segala urusanku dipermudahkan.. amin

Sunday, December 23, 2012

Tali pusat

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. 6 ptg 23 Dis, genap 10hari haqif dh luruh tali pusatnya.
Harap2 pasnih syg dah x nagis mlm2 yek

Friday, December 21, 2012

Alhamdulillah.. Anugerah 13Dis

Assalamualaikum,,

sekarang nih tgh berpantang 8hari..
Alhamdulillah, Thaqif Iman bin Rosli pon dah berusia 8hari..
sepanjang 8 hari, hari ke3 dan ke5 aku dok spital.. sebab thaqif ada kuning.
mmg pnt n xsmpt nk buat ape2....
sgt sibuk n xsmpt nk rht..
nk tdo mlm pon xboleh..
tapi itulah anugerah yg diberNya..
camtuhlah mk ayah jg kite ms kecik2 dulu..

kelahiran thaqif iman pada 13dis mmg xterjangka..
sebab due 8jan.. tp xpe.. yg pnting syg slmt..
kontraksi start rs kul 6pg... skit 5 min-10 min sekali..
kul 7.30pg ade kuar cairan drh n air ketuban..
check kt KK bukaan dh 2cm..
dr KK, mintak hntr ke hosp kemmn sbb lbih dkt kt umh mentua..
dari hntr ke KT kn.. tp KK hntr ke Dungun jugak dulu..
dr dungun aku slowtalk dgn doc utk ke kmman.. ms tuh bukaan dh 4cm..
n on the way ke kemaman, kami terbabas di KM109 kt kerteh kerana ujan yg sgt lrbat n air bertakung
.. n kreta belah kiri masuk ke dlm parit..
hubby aku cm terpinga2.. n keta lak dh berasap..
dengan kekuatan yg ada sedikit, aku pnjat ke seat driver untuk keluar dr keta..
Alhamdulillah.. semua selamat.. n ade seoranng pemuda hntr kami ke hospital...terma kasih byk2 buat en farid dr rusila.. ade rzki mau ketemu utk ucapkn terima kasih krn mmbntu..
aku admit kt hospital 1.10 tgh hr n baby thaqif iman lahir sewaktu dgn azan asar pukul 4.30ptg..
Alhamdulillah,,.. kerana anugerah ini kami masih diberikan umur yg pnjg..
n skang,,.. aku plak rs trauma naik keta ms ujan n jln ade air....
keta maasih dlm bengkel.. n brg2 pon mcm2  lg xamek..


buat thaqif iman:
Alhamdulillah syukur dengan kehadiran syg..
ibu syg sgt2 kt thaqif,,
bila thaqif pandang mats ibu, senyum kt ibu, genggam jari ibu..
ibu rs bhgia sgt2..
ibu doakn syg mnjd insan beriman, bersyukur, kuat smgt dan positif dlm hidup ini..
moga syg sihat sentiasa dan dipermudahkan segala2nya...Amin.

Monday, November 26, 2012

Alhamdulillah.. Rezeki Anak

Assalamualaikum..

sana sini dok heboh jugak pasal durian runtuh anak2 felda..
Alhamdulillah..syukur lah dah dapat... bagi aku rezeki anak..
tak kisahlah orang2 nak kate ape..
yang penting kerajaan memang banyak berjasa kepada aku...
dari kecik lagi.. aku dapat bantuan macam...
bantuan biasiswa.. nak masuk u pon dapat duit lagi..
nak raya dpt duit raya.. nak sekolah dapat bantuan persekolahan..
dah remaja dapat duit dana remajaa...
apa lagi aku nak?? sebab tuh aku sokong kerajaan.. bukan kerana dah disuap..
tapi kerana dh banyak berjasa... mak ayah aku bukan keje besar2..
bukan gaji besar2.. so, memang bantuan dri kerajaan amat2 aku gunakan sebaiknya..
yang nih yang first..

yang second, alhamdulilla.. bonus utk penjawat awam akan masuk..
insyaAllah.. kan digunakan sebaiknya untuk beli keperluan baby...

yang ketiga,.. alhamdulillah.. thanks my hubby bagi adiah kunci yang sangat bermakna..
buat aku dan anak2.. thanks sayang..
insyaAllah akn dijjaga sebaiknyaa..

p/s: kena berjimat lah pasnih.. makin banyak kerak dari nasi...

Friday, November 23, 2012

Durian Crepe

Assalamualaikum..

Ho Yeaahhh!!~ berjaya jugak wat durian crepe..
skit2 belakang eden nih..
thanks kat encik suami sebab sanggup melenggang inul untuk buat crepe..
walaupun ku hanya melipat2 crepe durian, aku plak yang terlebih penat..
nnati aku upload pic okehh.. hehee
pengajaran yang aku dpt hr nih..
whipping cream n whipped cream benda yang berbeza..
whipping cream kena pukul dulu kasi kental..
whipped cream plak yg masukkan dlm air blend tu...
ade pahamm..
lenkali bace bahan betul2..

Roti Jala

Assalamualaikum..

semalam buat kari ayam.. sebelum tido, tengok kari ayam masih ada 2 ketul ayamnya.. termasuk kuah cam banyak lah. timbullah ilham nak wat roti jala.. sebab dok umah mertua, tools nye tiada. nampak lah tin susu yang dah habis isinya... buang bahagian penutup atas, basuh2 dalam kasi bersih dan aku buat lubang kat bawah..

bangun pagi tadi, aku amek barang2 untuk membuat roti jala.. dah kumpulkan setempat. buka periuk, 2 ketul ayam dan kuahnye dah lesap... hancuss harapan guee untuk buat roti jala hari nih.... last2 buat mihun goreng ajer as bekpas.... rupe2nye en hubby n ayh mertua habiskan masa aku tido... nampaknye kari ayam yang aku buat laku.. suami aku ckp, "tuhla.. sape suh masak sedap sangat. kan dah abis.."

Thursday, November 22, 2012

Tak Tido

Assalamualaikum..

indahnye apabila mengandung, dapat rasa sesuatu bergerak2 di dalam perut.
rasa itu tak dapat diungkapkan dengan kata2..
kadang2 mengeras, tunjuk bontot, sikut..macam2 lah..
Tapi kadang2 rasa pergerakan itu buatkan aku tak tido malam..
tak baik mengeluh.. ramai yang nak mengandung, masih xdapat..
aku bukan mengeluh, cuma mahu berkongsi tips untuk tido bile rasa xbleh tido..

1-minum susu panas
2-usap2 perut n suh baby tido
3-bace surah2 3qul,ayat kursi, alfatihah n al insyirah
4-jauhi dari cahaya atau anasir2 yg buat xbleh tido (bunyi bising contohnya)
5-berada dalam posisi yang selesa..

p/s: waiting for abah.. hari nih masak kari ayam, daging goreng kelantan, sayur kubis telur, n puding karamel...

Monday, November 19, 2012

Cramp

Assalamualaikum..

Tak sampai 7 minggu lagi, aku will be a mommy..
Tak tau apa rasa..
tapi yang pasti, hampir setiap pagi hubby kena kejut sbb kaki cramp...
kesian plak kat beliau..
Thanks abg sbb sanggup bangun pagi2 n urut kat tmpt sakit...
i love u

Saturday, November 17, 2012

Besut

Assalamualaikum..

pada 2,3 hari lepas aku menjejakkan kaki ke Besut setelah 1 tahun bergelar sebagai pelajar. Aku stay kat kampung hubby aku, di  Gong Lilit.. Malam g pasar malam kat Bukit Kenak. Memng murah2 makanan, still macam dulu. Teringat aku penah praktikum kat sk Bukit Kenak dulu.. ingat nak beli satay jabi, tapi perut penuh pulak daahhh...

Hari Jumaat, pergi pasar Kuala Besut. Lalu depan iPGKSM, lalu depan pantai bukit keluang. tak singgah n  taking pictures pon. sebab my hubby in hurry... so , dia nak lalu pon dah syukur. hehe... sepanjang kat pasar, aku dok cari abang senyum yg jual yong tau fu tuh.. 5 thn setengah dia dok dekat area pasar, tapi tak jumpa.. sedey giler... maybe die dah pindah kot.. ape2 pon, yang besh dah jumpe belut yang diidam2kan.. alhamdulillah..rzeki baby..

aku ingat nak stay 2,3 hari lagi kat sini. tapi mertua aku keje hari sabtu... so, aku pon pulang.. kat yati, izzat n kakmie, sorri tak dpt attend majlis korg... but atleast sempat jumpa yati semalam.. moga majlis korng berjalan lancar..

Wednesday, November 14, 2012

\berita

Assalamualaikum...

dah lama tak berbelog.. Alhamdulillah.. dapat kesempatan masa nak berblog.. News terbaru, takdelah baru sangat. im a 8 months preggy women rite now.. jalan2 cikit pon dah termengah2.. Berat pon dah cecah 70++ kg.. (tak penah hayat hidup sampai 70kg) Tapi alhamdulillah.. masih sihat untuk masak2 for my beloved hubby.. nak kemas2 memang tak larat laa eden..

Sepanjang 8 bulan nih, macam2 aku alami.. berat tak naik, berat terlebih naik, kaki cramp, minum air gula, ambil darah, jumpe doc sane sini, mc, masuk spital, tido dalam wad, macam2 lah. tapi yang paling aku tak bleh lupa, mase 22weeks, aku bleeding... sumpah, aku sangat takut kehilangan baby nih.. n memang ibu mengandung tak bleh terlampau penat. itu yang aku belajar.. sejak hari tuh, aku memang tak push over my limit. if im tired, i'll stop right away.. masa kena admit masuk wad, sedih giler sebab aku sorang2.. kakak aku kat s.alam teruk jugak alahan, masuk spital n kena masuk air.. mak aku temankan dia.. n nk dijadikan citer sedih lagi, my hubby kena ke laut. flight sume dah booking.. kalo cancel kena bayo ribu riban... ko ado duit nk bayo~? maka keseoranganlah aku di wad.. n menitik jugak lah air mata nih bile sang suami berjuang di medan laut.. dh tugas kan.. so as a wife, aku just doakan keselamatn n kesejahteraan die.. n of kos,  die nmpak tak tenang pon mase kat sane.. sekejap2. kol aku.. hehehe i love u abang.. thanks for your love n  care...

Owh.. ade lagi berita terbaru. jangan jeles okeh.. aku dapat laptop percuma dari MB Ahmad Said. guru2 tahun 6 dan 5 dapat adiah.. bolehlah guna untuk key in mark dalam saps dan spbbs kn. alhamdulillah.. syukur..

Alhamdulillah.. rezeki baby agaknye. loan untuk teratak kami dah settle.. cuma proceed untuk procedure seterusnya.. Harap2 tahun depan dah settle sume n dah boleh masuk.. tak sabar nak duk rumah sendiri.. berbeza masuk lap kaki ajer dengan start dari bawah.. my hubby n i start from zero to get the house.. hampir 1 taun mencari, akhirnye jumpe jgak teratak walaupun tak berpuas hati.. nanti sikit2 nak rebuild..

1 dis nanti aku akan ke shah alam. sume dok bimbang sebab dah sampai bulan kan.. tapi aku rasa cam aku larat lagi.. :)

p/s: im happy to have u.. im happy to feel u inside my tummy...

Tuesday, October 16, 2012

Tahniah..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. syukur.. :)
Dapat banyak jemputan dari klassmath..
Tahniah.. selamat menempuh alam baru.. 


Saturday, October 13, 2012

Sabar dulu

Assalamualaikum..

Dah keje nih, aku start hobi masa zaman sekolah dodulu..
Wat koleksi novel... dalam sebulan paling kurang dalam 3 novel aku beli..
Nasib baik ada hubby yang memahami.. :P
Kadang2 dia jugak tambahkan koleksi..
Tapi takpelah, harga 3-5 novel aku kadang2 sama harga dengan 1 buku dia..
Boleh plak die bace buku2 ilmiah..
Aku belek pon xpaham.. :P

Tapi wat mase nih..
Nampaknye kena sabar lah dulu..
Bulan nih n bulan2 seterusnye kena berpantang novel..
aku nak sangat2 beli novel:
1) acik lana - kalau mmg harus begitu
2) cetera kucc - nasi lemak buah bidara
nanti sume dah settle.. aku akan rembat n kejar balik novel2 yg aku terlepas beli nih..

N rugi plak rasa tak dapat nak kirim kain sutera korea sepasang kat abg aku.. :(
takpelah.. berjimat dulu..
nanti2 ada duit lebih...
belilah...
sabar dulu

Friday, October 12, 2012

Moga segalanya dipermudahkan..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..
Rasa berat n lenguh2 kat bahu sudah hilang..
Hari Ahad kena jumpe doc lagi sebab naik 5kg dalam 2 minggu..
Giler kentang aku gemuk skang. Haha.. :P

Alhamdulillah...
Soalan pj tahun 1 sudah siap..
Sedang diperbanyakkan..
MBMMBI aku jugak dah settle..

Alhamdulillah..
surat tawaran dah dapat..
Yang penting cari duit untuk buat muka dulu..
InsyaAllah..cukup.. Alhamdulillah..
Moga loan jugak dipermudahkan..
Moga cepat2 dapat merasa teratak sendiri..

InsyaAllah.. kemasukan markah prestasi akan siap sok..
Sekarang tengah berusaha buat..
Moga segalanya dipermudahkan..
Amin..

Wednesday, October 10, 2012

No title

Assalamualaikum..

Sebenarnye tengah mencari soalan2 pj tahun 1.
tapi dah lama tak mengupdate blog.
bersawang sangat2 dah..

Banyak keje kena settle hari nih.
Harap segalanya dipermudahkan.

Doakan aku sihat2 ajer.
Berat badan naik melampau.
Dan aku dah melangkah ke trimester ke3.
Harap segalanya dipermudahkan.
Semalam kena cucuk dengan misi.
Bila tanya, dia kata untuk elak kancing gigi.

Harap2 apa yang aku dan hubby rancang berjaya dilaksanakan..
Moga kami memperolehi petunjuk dan cara untuk menyelesaikan masalah tersebut.
AMin..

Saturday, September 29, 2012

MBMMBI

Assalamualaikum..
dengar2 berita pihak kpm akan turun untuk check mbmmbi..
seriously, aku tau pasal mbmmbi.. cuma tak tau apa yang patut kena isi dalam fail..
bila guru baru jadi penyelaras, cam itulah jadiknye..
takpelah.. i`ll do my best before they are coming..
n skang just cari pekeliling..
pray the best for me..


Saturday, July 21, 2012

Welcome Ramadhan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. syukur dengan rahmatNya. First day aku dapat berpuasa penuh. Ngeh2.. Cik Hubby banyak kali suh berbuka.. sebab aku nampk pucat. tapi aku rasa cam larat. so teruskan ajelah. Mungkin bimbang.. sebab anak dalam kandungan dah hampir 5 bulan usianya. Takut nutrisi xckup kot..

Anyway, hari nih wat juadah simple2 aje. ikan bakar berempah, ikan bakar berlada n ikan masak 3 rasa. xtaulah rasa cammana.. harap2 everything rasa sedap!~  sayur plak, ulam2 ajer.. haha

http://4.bp.blogspot.com/-Qllvbozjrhc/UAS8UZA4ltI/AAAAAAAAA2s/neSZfj3rvwQ/s1600/desain-ramadhan-02.jpg
sumber: mr google

p/s: dahn nak berbuke.. nak bersihkan ulam dulu!~! byee..

Monday, July 2, 2012

Yang Salah Tetap Salah!!~

Assalamualaikum..

Syukur. Dah 1 tahun lebih aku menunggu berita begini. Tadi ada kawan SESERI yang postkan berita ini. KLIK SINI. Aku ade postkan berita pembunuhan arwah pada post aku yang lepas2. KLIK SINI kalau nak tau. Walaupun it takes more than 1  year to settle, tapi rasa sangat2 bersyukur sebab yang bersalah dah dihukum!!~ Cuma kesian pada isteri dan anak2nya.. Harap2 perkara sebegini dijauhkan dari berlaku pada darah daging dan keluarga kita.. Amin..

p.s: Jangan berTUHANkan nafsu...

Friday, June 22, 2012

Cerita Ceritut

Assalamualaikum..
last week dapat mc 2 days.. disebabkan alahan yang teruk.
sampai luka anak tekak.. sume yang dimakan n minum akan muntah balik..
n kalo berterusan muntah, memang kena masuk hospital n bdn kena masuk air..
takpelah.. moga nanti bersalin akan dipermudahkan segalanya.. Amin..
Alhamdulillah..bila dah masuk 4 bulan nih, rasa takde lah loya sangat.. sikit2 ajer..
Ape2 pon, rasa lebih bertenaga.. Harap2 sampai lah budak2 UPSR aku bertenaga..
Kalo tak, mana nak dikerah tenaga ke kelas petang n malam.. Memang rasa satu cabaran yang amat besar..

Musim mengandung, memang kadang2 rasa cepat je nak marah.
Tapi kenalah banyak sabar.. Masa mengajar Muzik kelas 4B..
Daniel dan Zubir main tarik2 kolar. Dorang dari dulu suka wat perangai. Tak tau sebab nak perhatian atau memang suka dimarah.. Dulu2, sebelum pregnant aku marah2, cubit2 sikit sebab tak dengar cakap sangat.. Aku suh salin nota, nannyi dorang main2 kat belakang.. Tapi dorang memang tak nangis bile aku buat ape2 kat dorg.. Dah pregnant, aku memang tak cubit budak2 dah.. marah pon jarang2.. Aku hantar dorang ke Cikgu Disiplin.. Senang. AKu pon tak sakit hati nak marah2.. Then bile dorang balik ke kelas.. Dorang hulur tangan...

aku: kenapa hulur tangan?
Daniel: Cikgu Tajuddin suh salam dengan cikgu.
Aku: Kenapa nak salam dengan cikgu?
Daniel: Tak tau. Cikgu Tajuddin suruh...

AKu terdiam. sebab aku harapkan dorang mintak maaf atau kata yang dorang salah or ape2 jer lah. Memang sengaja nak uji kesabaran aku..

Aku: Cikgu hantar awak ke Cikgu Tajuddin sebab cikgu tak nak awk berdua ulangi lagi gaduh2 cam hari nih dan lepas2. Banyakkan bersabar. Cikgu takut masa awak main tarik2 kolar baju dan pukul2 tadi, sorang jatuh ke.. patah tulang belakang ke apa.. Tak pon mati.. Awak nak masuk penjara? Tak kesian kat mak ayah awak? Kalau ditakdirkan awak patah tulang belakang, awak akan lumpuh.. Nanti dah besar2 awak mesti nak keje, nak kahwin, nak ada anak.. Kalau awak lumpuh cammana? Boleh ke awak keje? boleh ke awak kahwin? Nanti sampai besar awak nak buat ape2 kena mintak tolong orang. Nak mandi, nak berak pon kena orang buatkan. Awak nak macam tu? Awak dah besar. Nak buat apa2 pikir dulu bawa kesan buruk pada awak ke tak. Cikgu sayang awak berdua. Tuh cikgu nak elak jadi camtuh kat awak berdua. Bila2 jangan gaduh2 lagi.. Banyakkan sabar.

Pastu aku tengok si Daniel dan Zubir dan menangis. Alahai, aku marah2 sebelum nih tak nangis. Aku cakap penuh kasih syg  n tak marah2 dorang bleh plak nangis...


p/s: Its not easy to be a teacher.. Harap dapat jadi guru yang memberi inspirasi kepada muridnya..

Wednesday, June 6, 2012

Blog bersawang..

Assalamualaikum..
dah bersawang blog a.k.a diari aku nih..
Anyway.. banyak benda yang tak sempat nak update..
Menjadi guru tahun 6 memang sangat2 mencabar n menuntut kerja keras.
Jadi tak ada masa sangat nak mengupdate blog..

Perkembangan terbaru dari diriku, sekarang tengah cuti sekolah..
dah tgh marking paper budak2 nih ajer..
Tapi aku yang tengah mabuk2 nih ambil masa yang lama jugak untuk mark paper budak2..
takpelah.. bia lambat asalkan selamat. ye tak?
Alhamdulillah... i`ll be a mom to be.. syukur atas rezeki..
Sekarang dah masuk 3 Bulan.. Harap2 segalanya berjalan lancar..
Baby n aku sama2 sihat..Amin.

Alhamdulillah..syukur jugak.
Musim cuti sekolah menjadi musim kawen dan tunang..
tahniah buat semua.. moga perhubungan berkekalan.
In  a relationship, trust is the key. so, percayalah pada pasangan anda.

buat masa nih, cukup ini sahaja dulu..

p/s: rindu nak berblog!~

Tuesday, March 6, 2012

Orientasi Guru Baru

Alhamdulillah.. dah berjaya melepasi taklimat orientasi guru baru di Duta Village, Kuantan. Baru sehari meninggalkan sekolah, dah terima 2,3 kol untuk kerja2 yang menanti. :P

Seronok sangat2 kat sane. Jumpe kawan2 baru yang selama nih hanya kenal di group facebook. Especially rumat yang ade resemblence of kak aisya,... n perangai lembut2 cam kak aisya jugak. so nice..

Pelbagai input diperoleh sepanjang berkursus. Moga dapat melaksanakan tanggungjawab yang diberi sebaiknya.


P/S: sumpah taknak tolong orang buat asgmt lagi... malas n sgt2 xde masa.

Friday, February 17, 2012

1 bulan menjadi cikgu

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. genap 4 minggu di sekolah. sudah berlaku beberapa kali perubahan jadual. dan aku rasa, banyak benda baru yang aku pelajari. Memang sistem pendidikan nih menjanjikan pelbagai pengajaran dan pembelajaran yang bermakna, bukan sahaja untuk murid, tapi cikgu.

selama 1 bulan nih, aku diberi amanah menjadi guru kelas 3Beta, penyelaras bilik SAL, penyelaras PBS, s/u kantin, s/u pbsm, s/u english language club, n mcm2 lagi.. rasa xmampu nak taip semua. :P harap2 aku dapat melaksanakan pelbagai amanah yang diberi dengan baik.

alhamdulilah.. buat pertama kalinya i got Whitey.. memudahkan urusanku seharian untuk ke kelas petang dan malam.. terutamanya sebab aku ajar math year 6G.. GB memberikan amanah buatku untuk sekurang2nya membuatkan mereka LULUS MATEMATIK... insyaAllah.. akan ku lakukan sebaiknya.

i have teaching english language in 5A n 3B..rasa ianya sangat emncabar.. apa2 pun, aku kucuba kutip pengalaman sebaiknya...

p/s: jika kita berpenat lelah untuk mencari rezeki yang halal, insyaAllah segalanya berjalan lancar.

Wednesday, January 18, 2012

KABEL

Assalamualaikum..

Hari nih hari ke 2 ke sekolah. Alhamdulillah, aku dapat sekolah area kampung aku. Kira2 20 minit drive. Syukur sangat2. Walaupun aku cam dianggap sesetengah orang menggunakan KABEL untuk masuk ke TERENGGANU, aku hanya senyum. Bila cakap lebih2, aku kena balik. Aku bersyukur dengan nikmat yang diberi oleh Allah. Supaya dekat dengan suami aku, dekat dengan family aku.. Sesungguhnya, KABEL paling besar ku gunakan, ialah mengirimkan doa buat mak ayah aku semasa di Mekah, Madinah.. Tak putus2 aku telefon dorang suruh doakan aku dipostingkan di TERENGGANU. Hanya itu.. Alhamdulillah, syukur. Doa di sana benar2 makbul. AKu dapat kat tempat aku. Syukur. Syukur. Syukur.

Bagi aku, rezeki diberi oleh Allah supaya aku dapat berkhidmat sebaik2nya. Kita sebagai seorang guru, jalankan amanah sebaik2nya. Bak petikan yang aku ambil dari USR (Unit Sekolah Rendah) berkata

"Kadangkala kita sedih, kecewa dan marah, berburuk sangka.. tapi atas dari segala2nya, Allah telah merungkaikan YANG TERBAIK dalam kehidupan kita. Agar kita belajar untuk IKHLAS dan REDHA dengan harapan hari2 yang ditempuh penuh BERKAT dan DIREDHAI"..

p/s: moga segala urusanku dipermudahkan. amin.

Sunday, January 15, 2012

Kata2 buat rakan2 sekelas..

Kadang kita meminta pada ALLAH setangkai bunga yang indah,tetapi ALLAH SWT berikan kita kaktus yang berduri. Kadangnya kita meminta seekor rama-rama yang cantik,tetapi ALLAH SWT berikan kita ulat.

Kita pun sedih,kecewa,bahkan marah !!! Namun kemudiannya kaktus itu berbunga indah sekali dan ulat itu menjadi rama-rama cantik.Itulah jalan ALLAH SWT,indah pada waktuNya! ALLAH tidak memberi apa yang kita harapkan,tetapi ALLAH SWT……memberikan apa yang kita perlukan !

Kadang kita sedih,kecewa,terluka…berburuk sangka…tapi jauh di atas segalanya…ALLAH sedang merungkai yang TERBAIK dalam kehidupan kita…Agar kita belajar untuk selalu ikhlas dan redha dengan harapan hari-hari yang ditempuh penuh BERKAT DAN DIREDHAI.


POsting lagi

Source: Google

Assalamualaikum...
Minggu yang amat sibuk. Boleh kate selang sehari pergi Kuala Terengganu....

Tak dapat nak lupa wajah2 kesayangan hamba- suamiku, ayah dan ma apabila tau aku dapat Terengganu-asyik tersenyum ajer. Bila kol, mmg dengar suara ayah dan ma aku yang sebak. Dorang g Mekah, mendoakan aku, wat solat hajat, wat macam2 untuk aku. Begitu jugak dengan suamiku. Thanks kerana mendoakan aku. Sesungguhnya, kabel yang paling besar adalah Allah s.w.t.. Minta pertolongan dengan manusia pastinya kadang2 tak dapat dibantu, tapi minta tolong dengan Allah pastinya diberi sebaiknya buat kita. Alhamdulillah..

Esok, 16 Januari aku akan ke Permai Inn Hotel untuk melapor diri. Hanya ditemani oleh ma dan ayah aku. Hubby aku ade training offshore. Sedih jugak bile tau. Tapi kalau itu yang terbaik buat kami, aku redha.. Esok jugak aku akan tahu sekolah dan PPD mane tempat aku berkhidmat. InsyaAllah.. tiada tempat atau sekolah atau murid yang tak sesuai dengan seorang guru.

Buat kawan2 Geng 17 dan Geng 2, aku doakan korang. Moga kita sama2 berjaya menjadi pendidik dan guru yang beramanah dan beretika walau di mana jua kita berada. Walau dipisahkan oleh laut cina selatan, tapi kita masih menatap bulan yang sama.. Andai ini yang terbaik buat kita.. kita sama2 mencedok pengalaman sebanyak mana yang boleh..


p/s: tak sedar, 5 tahun setengah dah berlalu. Sekarang, kita dah melangkah ke alam baru. Moga segala urusan kita dimudahkan. AMin.

Wednesday, January 11, 2012

Qadak dan Qadar..

Assalamualaikum..

Redha.
Memang susah nak redha.
Tapi percayalah pada qadak dan qadar..
pasti ada hikmah disebaliknya.

Ya Allah..
Permudahkan urusan kami.
Moga kami berjaya mendidik anak bangsa..
Menjadi engineer beragama,
Menjadi doktor berhati mulia,
Menjadi pemimpin beretika..

Amin..

Tuesday, January 10, 2012

Syukur

Assalamualaikum.
Alhamdulillah..syukur sangat2. AKhirnye persoalan pasal penempatan kami terjawab. Thanks kat DR wee Ka siong atas pertolongan yang diberikan buat kami graduan PISMP. hehe :) Sape2 nak check boleh check kat http://apps.moe.gov.my/gsst/gurubaru2012/Jan_SemakanSekRendah/index.cfm nih yek..

Alhamdulillah.. kalu sape2 bace entry aku yang nih.. (KLIK SINI) .. mase nih aku kerisauan sebab tak de kabel untuk masuk Terengganu. Hanya kabel doa mak ayah aku yang g Mekah, dan doa suami serta adik2.. Alhamdulillah.. Dapat jugak terengganu... Syukur sangat2. Tak terkata..Rezeki orang kahwin..



Sedih jugak bile ramai kawan2 dapat Sarawak...Tapi nak buat cammana, cikgu berpegang pada Saya Yang Menurut Perintah.. Apa2 pon..Tahniah semua buat kawan2. Walau dimana kita ditempatkan, kita buat yang terbaik yek.. My prayers always with u all..


Ps: 1 Terengganu, 2 Negeri 9 (Mei n Ghaffar), 17 Sarawak..

Friday, January 6, 2012

Posting

Assalamualaikum..

Dah kecoh dekat group FB pasal kami akan dipostingkan pada 9 Januari.. dan akan melapor diri pada 16 Januari. Aku pon sibuk jugak nak berdebarnya.. Tapi its just rumours. Betul ke tak, kena tunggu tarikh2 tersebut menjelma dulu lah kan. :)

Actually, tak sedar pon masa berlalu. dah lebih sebulan seminggu aku menanam anggur. Ape2 pon, just menikmati hari2 yang berlalu dengan banyak masa senggang ini.

Hari tuh tengok movie Honey... I shrunk the kids! siyesly, sangat best. Rupanya citer ini dibikin pada 1989.. dah 23 tahun usia cerita tuh. Tapi sangat2 berteknologi..n pelbagai moral values yang diperolehi..

Sunday, January 1, 2012

2012.. Im Coming

Assalamualaikum.

Tahun baru masihi. aku just upgrade wishes aku. Doa banyak2, berusaha dan bertawakkal moga dapat apa yang dihajati. AMin. InsyaAllah. Anyway, aku baru je habis tengok Soul Surfer.. Memang aku menangis tak berhenti-henti. Aku terharu, sebak, sedih.

It based on true story.. mengisahkan seorang surfer named Bethany Hamilton yang kudung tangan dimakan oleh shark mase on training. Dia tak berhenti2 berusaha majukan diri. Inspired me a lot. Jika orang tak sempurna fizikal sepertinya tak lost faith, kenapa mesti kita yang sempurna fizikal nih kan? and also, family and her best friend always by her side. Same goes to us,.. if something happend, family is the one will back up us...


Aku suggest lah kat semua agar tengok citer nih.

source: encik google

p/s: anyway,.. Hapi new year